Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varierande säkerhet ute på lekplatserna

Solen lockar många barn att inta gungor och rutschbanor. Men underhållet är ibland eftersatt och viss utrustning ses som farlig och direkt olämplig.

Annons
Martina Bergqvist och sönerna Nicolay, 8 år, och Oliwer, 6 år, älskar att vara i Vilhelminaparken i Fagersta. ”Vi bor åker hit varje år, det är ett måste. Där vi bor i Norge finns inga allmänna lekplatser”, säger Martina Bergqvist.

Vissa lekparker har brister i säkerheten och behöver renoveras, och vissa får inga anmärkningar. Det visar kommunala besiktningar som gjorts inför sommaren i Fagersta, och Skinnskatteberg, som Fagersta-Posten har tagit del av.

I Skinnskatteberg har underhållet de senaste åren varit minimalt, enligt den besiktning som gjordes av kommunens samtliga lekplatser i maj. Bland annat anses rutschkanan vid Solgårdens förskola vara farlig, och att den bör tas bort.

– Fästena på rutschbanan är så pass dåliga att den anses vara direkt olämplig, säger Thomas Lenell, sektorschef på teknik och service i Skinnskatteberg.

Risken anses även vara stor att den som använder rutschbanan kan komma in under den och göra sig illa.

– Det har väl gröpts ur i marken så att man kan komma in under. Vi måste kunna ha en lekutrustning som är ofarlig. Det är absolut omfattande behov av underhåll av lekplatserna i kommunen, säger Thomas Lenell.

Men trots det har det de senaste åren inte vikts så mycket pengar till detta, menar Thomas Lenell.

– Det är ganska minimala summor. Det är på nivån att vi kanske kan fixa en gunga eller två och få på lite färg, säger han och fortsätter:

– Det behövs betydande medel för detta, kanske uppemot tre miljoner kronor de närmaste tre åren, enligt besiktningen. Lekplatserna har hittills prioriterats ner till förmån för skola, vård och omsorg.

Fagersta-Posten har valt att inte redovisa besiktningar från Norberg, då alla dessa inte funnits till hands. Klart är ändå att många lekplatser i Norberg och Fagersta inte har fått några anmärkningar i besiktningen av NVK, Norra Västmanlands kommunalteknikförbund. Där renoveringsbehov konstaterats handlar det ofta om mindre ingrepp, som målning.

– Framför allt i Fagersta är det bra utrustning. Det har lagts ner stora pengar på detta. Sedan det har varit väldigt lite åverkan, utan mer naturligt slitage. Och i Norberg har det köpts mycket nytt, säger Roger Ofstad, fastighetsingenjör på NVK.

Fagerstabon Rana Merhi tar ofta sina barn till Vilhelminaparken för att leka.

– Jag tycker att säkerheten är jätteviktig. Jag tänker mycket på det, säger hon.

Fyrbarnsmamman Martina Bergkvist håller med.

– Säkerheten är a och o. Det ska ju vara tryggt att låta barnen leka. Gungor som är lösa i fästena kan vara farliga. Släpper fästet kan ungen landa på backen, säger hon och fortsätter:

– Men Vilhelminaparken är bra, för det är inte några större vägar runt om, och det finns något för alla åldrar.

Mer läsning

Annons