Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill bevara unik Färnabyggnad 

Länsstyrelsen har beslutat att byggnadsminnesförklara mausoleet vid Färna herrgård. "Det finns ingen motsvarighet i länet", säger Kristina Lihv, antikvarie på länsstyrelsen.

Annons
Mausoleet vid Färna herrgård saknar motsvarighet i länet och liknande byggnader är över huvud taget mycket sällsynta runt om i landet, enligt länsstyrelsen.

Mausoleet stod klart år 1905 efter ritningar av arkitekten Lars Israel Wahlman, som bland annat ligger bakom Tjolöholms slott i Kungsbacka kommun och Engelbrektskyrkan i Stockholm.

Syftet med minnesförklaringen är att bevara och uppmärksamma byggnaden för besökare.

Mausoleet är unikt, menar Kristina Lihv, antikvarie på länsstyrelsen i Västmanland.

- Det finns ingen motsvarighet i länet. Byggnaden bär på en historia som visar på den tidens samhällsskildring, den nationalromantiska stilen som innebar att man brydde sig mycket om naturen och såg till det man hade runt omkring sig, säger hon.

Det märks bland annat i att mausoleet är byggt av en ovanligt formad slaggsten, som har olika nyanser och blå slaggflis i dekoren.

- Det är ovanligt att bygga det som det är gjort. Slaggsten är rätt svårt att behandla och spricker lätt, säger Kristina Lihv och fortsätter:

- Byggnaden har höga arkitektoniska värden. Dels byggnadstekniskt, dels att den är ritad av en välkänd arkitekt. Det är speciellt att Lars Israel Wahlman uppförde en byggnad i Färna.

Mer läsning

Annons