Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill se klarare fastighetsregler

Skinnskatteberg behöver en strategi vid köp och försäljning av fastigheter, tycker Fredrik Skog (V).

Annons
Kommunstyrelsen i Skinnskatteberg har antagit Bergslagens inneklimats anbud på 980 000 kronor. Det ger en vinst på drygt 325 000 för kommunen.

Kommunstyrelsen i Skinnskatteberg har godkänt försäljningen av industrilokalen på Fläktvägen 2, precis norr om Skinnskattebergs tätort.

– Vi fick en förfrågan och presenterade förslaget till politiken, säger Thomas Lenell, sektorchef för teknik och service.

Företaget Ebm-Papst hade dessförinnan sagt upp hyresavtalet för lokalen, och inte heller velat köpa fastigheten av kommunen.

– Det behövs en rutin i sådana här lägen – ska kommunen fortsätta hyra ut eller sälja, och hur ska det i sådana fall göras, säger Fredrik Skog. 

Han reserverade sig dock inte mot kommunstyrelsens beslut, då han anser att det egentligen handlar om kommunens generella principer.

– När man inte prövar försäljning på marknaden kan det se ut som gynnade av enskild, säger Fredrik Skog.

Förklaringen ligger delvis i hur kommunen tidigare gjort, menar Thomas Lenell.

– Intresset för lokaler har varit lågt här tidigare, och har någon velat köpa har det oftast varit intressant för kommunen att sälja. Det är värt att ta i beaktande om det finns behov av en strategi, då vi sett en ökning av fastighetspriserna i Skinnskatteberg, säger han och tillägger:

– Vi hade ingen intresserad hyresgäst. Visst hade vi kunnat annonsera ut men det hade inte garanterat något. Viktigast har varit att minimera risken att stå med kostnaden för en tom lokal.

Läs mer: Juristen: Priset får inte vara för lågt.

Vill expandera verksamheten

Bergslagens inneklimats anbud på 980 000 kronor är 325 000 kronor över kommunens bokförda värde, där anskaffningsvärde och amorteringstid är till grund.

Det uppsagda avtalet löper ut den 31 december. Anbudet är en del av Bergslagens inneklimats mål att utvidga sin verksamhet.

Fastighetens hyreskostnad är 310 000 kronor per år. Det blir 25 833 kronor i månadskostnad om lokalen står tom, enligt förvaltningen.

Mer läsning

Annons