Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Yvonne fick vänta på hemfärd i tre timmar

Yvonne Fjällström är cancersjuk och behandlas med cellgifter. Hon är lovad sjuktransport av Samtrafik i Västmanland, men i förra veckan fick hon vänta i nästan tre timmar på att få åka hem.

Annons
68-åriga Yvonne Fjällström fick vänta i timmar på sjuktransport mellan Västerås och Skinnskatteberg.

I december fick Yvonne Fjällström beskedet att hon har lungcancer. Hon har påbörjat cellgiftsbehandlingarna och de gör att hon mår väldigt dåligt. I tisdags väntade en ny behandling som pågick i ett par timmar. Problemet uppstod när Yvonne behövde sjuktransport hem igen efter den tuffa behandlingen.

Hon kontaktade Samtrafik i Västmanland för att få skjuts från lasarettet i Västerås till sin bostad i Skinnskatteberg, men då hamnade hon i telefonkö.

Vid ett flertal tillfällen bröts samtalet innan hon till sist lyckades komma fram. Det tog nästan tre timmar innan transporten dök upp.

– Jag blev väldigt irriterad, det är ju inte klokt, säger Yvonne Fjällström.

Själv satt hon tillsammans med sin man, men det var flera äldre kvinnor som satt ensamma på sjukhuset och väntade.

– Vi är fler som drabbats och där satt man och såg dum ut.

Yvonnes son, Stefan Fjällström, är oroad över sin mors situation. Han tycker verkligen att hon skulle behöva direkttransport till och från sjukhuset, eftersom hon blir så pass dålig av cellgiftsbehandlingarna.

Samtrafik i Västmanlands grundregel är att man ska kunna samåka, men med Yvonnes kritiska hälsotillstånd är det näst intill omöjligt för henne.

– Hon pallar ju inte att behöva åka runt i flera timmar och det är ju rent ut sagt bedrövligt att man ska behöva vänta så länge, säger Stefan Fjällström.

Förbundsdirektören för Samtrafik i Västmanland, Torbjörn Winberg, är väl medveten om de problem som uppstått den senaste tiden.

– Vi har haft tekniska problem som har kommit och gått både den här och förra veckan. Det har lett till de långa telefonköerna.

Torbjörn Winberg menar att det är ovanligt många som ringer till dem just nu, men han tror att belastningen kommer att avta. Nu är det även semestertider för personalen, vilket innebär att det är fler faktorer som gör att telefontiderna blir längre.

– Vi har gjort vad vi kan och tagit in alla resurser vi har för att täcka upp, säger han.

Torbjörn Winberg berättar att många som ringer in har haft synpunkter på den långa telefonkön och att hans personal har påverkats av problemen.

Samtrafik i Västmanland kör vid sjukresor

Samtrafik i Västmanland är ett kommunalförbund som man kan man vända sig till om man behöver bland annat färdtjänst, skolskjuts eller sjukresor.

Man kan få ersättning för hela eller delar av sina resekostnader till och från vården.

Samtrafiks grundtanke är att man ska samåka med andra till sin destination.

Vid eventuella sjuktransporter gör Samtrafik i Västmanland en kortare intervju för att undersöka patientens hälsa. Patienten behöver då berätta om den är i akutbehov av en direkttransport.

Källa: Samtrafik i Västmanland

Mer läsning

Annons