Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skinnskattebergsborna sämst i länet på att använda bilbälte – Västerås och Kungsör bäst

Allt fler svenskar använder bilbälte, visar NTF:s årliga mätning. Men Skinnskattebergsborna är "sämst" i Västmanland på det området.

Annons
Man med säkerhetsbälte. Arkivbild.

Svenskarnas bilbältesanvändning ökar – från 94 till 95 procent. Det framgår av trafiksäkerhetsorganisationen NTF:s årliga bältesmätning som baseras på cirka 340 000 observationer av förare och framsätespassagerare i tätortstrafik.

Av västmanlänningarna ligger invånarna i Västerås och Kungsör bäst till: 98 procent av västeråsarna och Kungsörsborna spänner på sig säkerhetsbältet under bilkörning.

På jumboplats i Västmanland hamnar Skinnskattebergs kommun. Där använder "bara" 83 procent av invånarna bilbälte.

– Det är oroande att bältesanvändningen varierar så kraftig i landet. På vissa håll saknar nästan var tionde bälte och går man ner på kommunal nivå är användningen på sina håll ännu sämre. Om inte polisen kan öka sin övervakning i de kommuner där bältesanvändningen är som lägst skulle vi behöva jobba mycket mer riktat och lokalt med attityd ‐och beteendepåverkande insatser mot förare de närmsta åren, säger NTF:s generalsekreterare Marie Nordén i ett uttalande.

Länet som helhet ligger på 96 procents användning av säkerhetsbälte, vilket alltså motsvarar rikssnittet. Den kommun som har lägst bilbältesanvändning i landet är Gnesta, vars invånare snittar på 66 procent.

Bilbältesanvändning i Västmanlands kommuner:

1. Västerås (98 procent)

1. Kungsör (98 procent)

2. Sala (97 procent)

2. Fagersta (97 procent)

3. Arboga (96 procent)

3. Köping (96 procent)

3. Norberg (96 procent)

4. Hallstahammar (95 procent)

5. Surahammar (93 procent)

6. Skinnskatteberg (83 procent)

Annons