Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slipp pappersremsorna – nu blir frikorten i landstinget digitala

Annons

Fram tills nu har det varit viktigt för varje individ som besöker en vårdinrättning att hålla reda på sin pappersremsa med stämplingar och sedan sitt fysiska frikort. Du har kanske även uppmanats att förvara ditt stämpelkort på en plats och ditt frikort på ett annat? Så i fall du tappat kortet har kunnat visa att du kommit upp i högkostnad och då fått ett nytt frikort.

Tidigare har det nämligen inte funnits ett system så att samliga vårdinrättningar inom landstinget automatiskt har kunnat se vad du har betalat på andra ställen. Till exempel har kanske inte en sjukgymnast kunnat se se vad du betalat hos din familjeläkare.

Men från den 15 december 2016 kommer det att ändras. Då börjar nämligen landstinget med digitaliserade frikort.

Från 15 december kommer dina betalningar till landstinget registreras digitalt. När du når högkostnad skapas automatiskt ett frikort.

Läs även: Allt fler måste avstå tandvård

Det innebär att när du har nått högkostnadstaket kommer det automatiskt att skapas ett frikort i det digitala systemet. Du kommer även att få ett fysiskt frikort hemskickat dit du är folkbokförd.

Vid ett senare tillfälle kommer du även kunna logga in via en e-tjänst på 1177.se och få översikt på bland annat dina betalningar.

– Det känns jättebra att detta nu håller på att bli verklighet och att vi utnyttjar de tekniska möjligheter som finns för att förenkla hanteringen av högkostnadsskyddet för såväl patienter som personal. Detta är ett led i en större satsning för att ta tillvara på de fördelar som digitaliseringen ger, säger Karin Thorborg (v), landstingsråd med ansvar för IT-frågor, i ett pressmeddelande.

Läs även: Landstinget byter namn till Region Västmanland

Läs även: Flopp för traineejobb inom landstinget - trots stora personalbrister

Mer läsning

Annons