Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slut med bubblet på Länsstyrelsen – nu är de kranmärkta

Länsstyrelsen i Västmanland har slutat med flaskvatten. Nu erbjuds enbart kranvatten på både Länsresidenset och kontoret i Västerås.

Annons

Anmäl text- och faktafel

Foto: Janerik Henriksson / SCANPIX

-Vatten är vårt viktigaste livsmedel och en ovärderlig källa till rekreation. Länsstyrelsen vill föregå med gott exempel och ser därför kranmärkning som en självklarhet. Genom att sluta servera flaskvatten tar vi ett steg i rätt riktning och bidrar till en bättre miljö, säger landshövding Minoo Akhtarzand tillika ordförande för länets Miljö- och klimatråd i ett pressmeddelande.

Kranmärkt är en nationell hållbarhetsmärkning av verksamheter som endast använder sig av kranvatten. Det betyder att arbetsplatsen, möten och externa konferenser eller utbildningar är fria från flaskvatten. Kranmärkningen är en del av Länsstyrelsens arbete med FNs mål för en hållbar utveckling enligt Agenda 2030.

300 gånger bättre för miljön

En liter kranvatten kostar 250 gånger mindre än samma mängd flaskvatten. Kranvattnet är dessutom lokalproducerat och orsakar inga onödiga koldioxidutsläpp eller avfall eftersom transporter och tillverkning av vattenflaskor undviks. Det gör att en liter kranvatten är 300 gånger bättre för miljön jämfört med samma mängd flaskvatten enligt uppgifter från Länsstyrelsens pressmeddelande.

Landshövding Minoo Akhtarzand tar emot diplomet för kranmärkningen från Ann-Charlotte Duvkär, VA-chef på Mälarenergi.Foto: Länsstyrelsen

Mer läsning

Annons