Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SMHI: Varning för snöfall i Västmanland

Under måndagskvällen och natten till tisdag väntas ett snöfall i länet. SMHI har utfärdat en klass 1-varning. Enligt meteorologen Nitzan Cohen har årets aprilväder bjudit på mer snö än normalt.

Annons

Det kan komma uppåt 3-8 centimeter snö i länet under måndagskvällen och natten, enligt SMHI som har utfärdat en klass 1-varning. Vädret kan medföra halka på vägarna.

Enligt Nitzan Cohen, som är meteorolog på Foreca, beror nederbörden på ett lågtryck.

– Aprilväder kan vara nyckfullt. Men att vi får så här stora snömängder som ligger kvar är ovanligt, säger Nitzan Cohen.

Ett lågtryck passerar under måndag och tisdag österut över Svealand och ger stora snömängder i delar av Svealand och sydligaste Norrland. I Gävleborgs län är en klass 2-varning utfärdad. Där kan det komma så mycket som 30 centimeter snö.

– Det kan komma stora mängder snö i kombination med frisk nordostlig vind, säger Nitzan Cohen.

Än kan det dröja några dagar innan det blir mildare väder.

– Vädret kommer inte att förändras så mycket under veckan. Det är möjligen till helgen som det ser ut att hända något. Det är ganska säkert att det kommer att bli varmare vid valborg, men det är oklart om det kommer in ett högtryck eller inte, säger Nitzan Cohen.

De senaste åren har Sverige varit förskonade från stora snöfall i April.

– Aprilvädret kan vara så här ibland. Men det är inte vanligt att vi har ett så här sent snöfall i så stora mängder. Det är lite speciellt.