Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stor ökning av multiresistena bakterier – expert: ”Spara på antibiotikan”

Under de senaste tio åren har antalet patienter som smittats av multiresistenta bakterier i länet mer än femdubblats. Det visar statistik från Folkhälsomyndigheten.

Annons

År 2007 rapporterades drygt 2 000 personer i Sverige som hade blivit smittade av bakteriegruppen ESBL. Tio år senare har den siffran femdubblats.

– Det är ett naturligt fenomen och ett sätt för bakterierna att försvara sig. Därför är det extra viktigt att spara på antibiotika till då det verkligen gör nytta, säger Malin Grape på Folkhälsomyndigheten till Nyhetsbyrån Siren som har tagit fram statistiken.

I Västmanland har antalet smittade med de två vanligaste typerna av multiresistenta bakterier, ESBL och MRSA, ökat från ett 80-tal fall år 2007 till närmare 440 fall under 2017.

Folkhälsomyndigheten har nyligen tagit fram en prognos, där man räknar med att förekomsten av MRSA och ESBL kommer att dubbleras över en tioårsperiod och bidra till stora samhällsekonomiska kostnader. Enligt Malin Grape forskas det alldeles för lite på nya antibiotiska läkemedel i förhållande till hur behovet ser ut.

– De stora investeringarna som krävs för att ta fram nya läkemedel lönar sig inte riktigt för antibiotika med dagens affärsmodell. Det är ganska korta kurer och vi kommer att vara otroligt restriktiva med vilka som faktiskt får antibiotika, säger hon till Nyhetsbyrån Siren.

Mer läsning

Annons