Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stora skillnader i fibertillgång – sämst läge i Skinnskatteberg

Annons

Andelen hushåll med tillgång till bredband via fiber i länet är störst i Västerås med 87 procent och minst i Skinnskatteberg med 33 procent.

Genomsnittet för Västmanland är 73 procent, vilket innebär en femte plats bland Sveriges län, enligt statistik från Post- och telestyrelsen som Svenska Stadsnätsföreningen har tagit del av.

I Skinnskattebergs kommun pågår just nu flera fiberprojekt men vissa dras med problem. I slutet av februari februari berättade vi om att välkända och fibersugna Galleri Astley har hamnat i kläm när fiberprojektet svävar i ovisshet.

– Utbyggnadstakten av fiber är stabil i Sverige som helhet, men fortfarande saknar cirka 27 procent av västmanlänningarna tillgång till snabbt bredband. De riskerar att hamna i ett digitalt utanförskap när välfärden digitaliseras. Därför är det viktigare än någonsin att vi når bredbandsmålen. Men diskussionen om vårt fibernät får inte bara fokusera på utbyggnadstakt utan behöver också handla om öppenhet och robusthet, säger Mikael Ek, vd för Svenska Stadsnätsföreningen i ett pressmeddelande.

Statens mål är att 95 procent av alla hushåll och företag ska ha tillgång till bredband om minst 100 Mbit/s redan år 2020. Sett över hela landet har i dag cirka 72 procent av de svenska hushållen tillgång till fiberbredband.

En som har väntat länge på fiber är husägaren Mikael i Söderbärke.

Annons