Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Större risk för stroke med oupptäckt sockerstörning

Hjärtpatienter med oupptäckt sockerstörning löper större risk att drabbas av en ny hjärtinfarkt eller stroke. Det visar en ny forskningsstudie.

Annons

Cirka 12 000 personer i Västmanland har diabetes. Bilden visar diabeteshjälpmedlet FGM, Flash Glucose Monitoring, som mäter blodsockernivån genom skanning.

I dag har ungefär 12 000 personer i Västmanland diabetes, varav de flesta diabetes typ 2. Sedan tidigare är det känt att personer med diabetes är överrepresenterade bland de som drabbas av hjärtinfarkt och att risken för stroke, hjärtsvikt och ytterligare hjärtinfarkter ökar efter en första hjärtinfarkt.

Läs också: Västeråssatsning för diabetiker - metoden har förändrat Tommys vardag

Nu visar en ny forskningsstudie, med stöd från Hjärt-Lungfonden, att även hjärtpatienter med oupptäckt sockerstörning löper större risk att drabbas av en ny hjärtinfarkt eller stroke.

– Sockerstörningar kan leda till typ 2-diabetes och ökar risken för hjärt-kärlsjukdom. Det är glädjande att forskningen ger bättre kunskap om kopplingen mellan sjukdomarna. Den kunskapen måste så snabbt som möjligt komma patienter i hela Sverige till del genom nya behandlingsriktlinjer, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden, i ett pressmeddelande.

Ett enkelt sockertest kan identifiera riskindividerna, de som har oupptäckt sockerstörning. Ett sådant test ger möjlighet att påbörja förebyggande behandling för att förhindra ytterligare hjärtinfarkter. Det kan handla om att sätta in blodfettssänkande och blodproppsförebyggande läkemedel eller att be personen att förändra sina levnadsvanor, till exempel att sluta röka och börja motionera.

– Uppåt hälften av de som drabbas av hjärtinfarkt har en sockerstörning utan att veta om det. Ett enkelt sockertest skulle vara mycket värdefullt, eftersom det signalerar ogynnsam prognos och ger möjligheten att påverka sitt blodsocker och sin risk. I dag är det bara vissa sjukhus som gör de här testerna och det ingår inte i de nationella riktlinjerna, säger Viveca Ritsinger, forskare på Karolinska Institutet, i pressmeddelandet.

Läs också: Max fick diabetes ovanligt tidigt

Fakta om diabetes:

• Omkring 450 000 svenskar lider av diabetes. Mellan 85 och 90 procent av dem har typ 2-diabetes.

• Diabetes innebär bland annat att sockerhalten i blodet är för hög eftersom kroppen inte är känslig för insulin eller har för lite insulin, och därför inte kan använda energin från socker på rätt sätt.

• Typ 2-diabetes ökar riskerar att drabbas av hjärt-kärlsjukdom med två till fyra gånger.

• De senaste 30 åren har forskningen lyckats ta fram behandlingar som ökat överlevnaden och förbättrat livskvaliteten för diabetesdrabbade. Forskning har bland annat visat att god blodsockerkontroll är den viktigaste faktorn för att minska framtida skador i kroppens små kärl, men även att noggrann kontroll av blodtryck och blodfetter är av vikt för att förhindra hjärtkärlkomplikationer.

• Forskningens mål är att under de kommande tio åren öka förståelsen för sambandet mellan sjukdomarna och på så sätt förhindra uppkomst av hjärt-kärlsjukdom hos personer med diabetes.

Källa: Hjärt-Lungfonden

Mer läsning

Annons