Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Storregioner är inte en fråga lämplig för folkomröstning"

En färsk Sifoundersökning visar att 59 procent av västmanlänningarna tycker att det är en bra idé att låta folket rösta i frågan om storregioner. Det avfärdas av både den rödgröna majoriteten och SKL:s jurister som en dålig idé.

Annons

Regeringen vill att Sverige från och med den 1 januari 2019 ska delas in i sex län i stället för nuvarande 21.

Som VLT skrev i tisdags har Moderaterna i Landstinget Västmanland låtit genomföra en Sifoundersökning som visar att 6 av 10 västmanlänningar tycker att folket ska få rösta i frågan om storregioner.

Ur Sifos undersökning som 1010 personer boende i Västmanland  i åldrarna 18-79 år har svarat på.

Fler är också negativt än positivt inställda till förslaget om storregion. Nästan en tredjedel, 31 procent, anser att förslaget om storregion är bra i någon grad och 38 procent anser att förslaget är dåligt.

Den rödgröna majoritet vill dock belysa en annan del av undersökningen. Mer än 60 procent av dem som svarade kände inte ens till, eller hade liten kännedom, om förslaget.

– Det pekar inte på att en folkomröstning behövs, det pekar på att vi måste höja kunskapen i frågan hos invånarna i Västmanland. Det gör vi gärna genom debatt och information, skriver landstingsstyrelsens ordförande Denise Norström (S) och landstingsråden Hans Jansson (V) och Andreas Porswald (MP) i ett pressmeddelande.

Ur Sifoundersökningen.

Indelningen av landsting i större regioner är främst en fråga som det ska beslutas om på statlig nivå, inte genom folkomröstningar lokalt, menar den rödgröna majoriteten i landstinget.

SKL:s jurister har tagit fram ett PM som majoriteten hänvisar till. Enligt detta PM finns det flera skäl som talar emot att använda en folkomröstning, eftersom det skulle medföra höga kostnader och ta för lång tid. Det går både snabbare och ger en bättre bild av befolkningens åsikter att i stället genomföra opinionsundersökningar, enligt SKL.

Läs också: Ledare: Kan bli rysare i riksdagen om storregioner

Moderaterna är kritiska till de rödgrönas inställning.

– De ifrågasätter en metod som används när frågor som kräver ett stort folkligt stöd och engagemang ska avgöras. Sedan tidigare finns en tradition i Sverige att genomgripande politiska förändringar ska underställas folket, säger Tomas Högström (M), oppositionsråd i Landstinget Västmanland

– Det här är den viktigaste frågan på femtio år i Landstinget Västmanlands historia. Då är det för oss en självklarhet att medborgarna ska vara väl informerade, delaktiga och ha en möjlighet att ge uttryck för sin åsikt i frågan. En folkomröstning är nödvändig i Västmanland. Vi moderater anser att den bör genomföras i samband med de allmänna valen 2018, fortsätter han.

Annons