Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Strid om lodjuren i länet – licensjakten överklagad från två håll

I december gav Länsstyrelsen i Västmanland klartecken till licensjakt på högst två lodjur under 2017. Nu har jakten överklagats – av både naturvänner och jägare.

Annons

Svenska Rovdjursföreningen har överklagat detta beslut om licensjakten, liksom ytterligare sex beslut om licensjakt i andra län: Dalarna, Örebro, Uppsala, Gävleborg, Värmland och Västra Götaland.

Jakten skulle enligt länsstyrelsebeslutet få bedrivas mellan den 1 mars och den 31 mars i år (eller tills länsstyrelsen avlyser jakten). Området i Västmanland omfattar länsdelen norr om E18, det vill säga norr om Arboga, Köping och Västerås.

Läs mer: Så många lodjur får skjutas i Västmanland

Länsstyrelsen har beslutat om att tillåta licensjakt på lodjur i Västmanland i vinter. Beslutet är nu överklagat.

Sammanlagt har de sex länsstyrelserna beviljat licensjakt på 31 lodjur. Det är första gången på flera år som licensjakt tillåts och det motiveras med att lodjursstammen anses ha återhämtat sig tillräckligt mycket för att tåla en viss decimering, skriver Nya Wermlands-Tidningen på nwt.se.

Antalet lodjur har kunnat växa bland annat tack vare att även antalet lodjur stigit – rådjur är lodjurens främsta bytesdjur.

Flera naturvårdsorganisationer har varit kritiska till licensjaktbeslutet och påpekat att lodjursstammen endast är hälften så stor som under toppåret för sju år sedan.

Svenska Rovdjursföreningen har därför vänt sig till förvaltningsrätten i Luleå, som har hand om fall som dessa, Rovdjursföreningen vill ha totalt jaktstopp i alla de aktuella länen utom i Västra Götaland, där föreningen kan tänka sig en mindre jaktinsats.

Även Svenska Jägareförbundet i Västmanland har överklagat jaktbeslutet – länets jägare anser att stammen är så stor att jakttilldelningen bör höjas från två till fem lodjur.

Enligt länsstyrelsen har antalet konstaterade familjegrupper i Västmanlands län de senaste åren varierat mellan två och sex. Förra vintern fanns enligt länsstyrelsens bedömning uppskattningsvis 30 lodjur i länet, baserat på antalet familjer. De var utspridda i länet.

Mer läsning

Annons