Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TEST: Bästa handkrämen under 200 kronor

Torra och nariga händer? Med en bra handkräm har du en snabb lindring av problemet, men vilken är bäst? Vi har jämfört sex handkrämer som alla kostar under 200 kronor.

Annons

Handkräm i tub är smidigare att ha med sig och är mer hygieniskt än burkar. Björk & Berries och Weledas krämer är förpackade i aluminiumtuber.

Många är vi som lider av torra händer, speciellt under vinterhalvåret. Då behövs en kräm som gör underverk. Mjuk hud får vi med samtliga krämer i testet men andra saker skiljer dem åt, som prislappen och hur snabbt de sjunker in i huden.

Vad ska man då tänka på när man ska välja handkräm? Vi frågar Elin Fagerberg som är hudterapeut och skönhetsbloggare.

– Fundera över vilken typ av handkräm du vill ha. Vill du ha en tjockare formula som bildar en skyddande yta eller en lättare som snabbt går in i huden? Vill du använda krämen på dagen eller natten? Om du vill ha den i handväskan eller i jackfickan behöver du hitta en som finns i mindre storlek. Tuber är att föredra. De är smidigare att ha med sig och är mer hygieniska än burkar.

För de allra flesta är det viktigt med en kräm som ger händerna mycket fukt men inte kladdar. Bäst överlag blir testets dyraste kräm från svenska märket Björk & Berries, den vinner framförallt för att den absorberas supersnabbt av huden och efterlämnar mycket mjuka händer. Den doftar också väldigt gott, upplevs vara dryg och består av 15 procent ekologiskt odlade ingredienser.

Jag undviker produkter med mycket alkohol i.

Nackdelen är det höga priset och att förpackningen känns lite trist och inte ger någon lyxkänsla. På andraplats hittar vi en annan ekologisk favorit, Weleda Evening Primrose Age Revitalising Hand Cream. Den absorberas dock inte riktigt lika fort som testvinnaren och har en lite säregen doft.

Elin Fagerberg är hudterapeut och skönhetsbloggare.

Björk & Berries och Weledas krämer är förpackade i aluminiumtuber och kan likt kaviartuber vikas ihop allt eftersom man använder dem och därmed också spara plats, men det är lätt hänt att det går hål vid vecken, vilket inte är så lyckat i till exempel handväskan.

Niveas handkräm utses till bästa budgetval. För mindre än en sjättedel av priset för vinnaren får du en kräm som gör det den ska.

Elin tipsar om vilka ämnen hon brukar leta efter i handkrämer.

– Karbamid är fuktighetsbindande och är kanon för torra händer. Likaså urea, PCA och mjölksyra. De har förmågan att binda kvar fukten i huden. Oljor och fetter är viktiga som fuktighetsbevarande ingredienser. Jag älskar sheasmör som är en vanlig ingrediens i handkrämer. Den ger en krämig och skön formula.

Men det viktiga är inte enskilda ingredienser utan kombinationen av dem, menar Elin Fagerberg.

– Jag undviker produkter med mycket alkohol i. Produkter som har mer alkohol och parfym än ingredienser som verkligen gör nytta för huden är inget jag lägger pengar på.

Läs även: TEST: Bästa alkoholfria bubblet till nyår

Bäst i test

1. BJÖRK & BERRIES DARK RAIN HAND CREAM

Betyg: 3,7/5

Kommentar: Bäst i test

Volym: 75 ml

Övrigt: 98% naturliga ingredienser, 15% certifierade ekologiska ingredienser

Cirkapris: 180 kr

Omdöme: Den vita anonyma förpackningen ser inte mycket ut för världen men innehållet är desto bättre. En kräm som doftar väldigt gott, absorberas supersnabbt av huden och ger skönt mjuka händer. Förpackning i metall, både på gott och ont. Dyrast i testet.

Kvalitet: 3

Applicering: 4

Resultat: 4

Plus: Härligt doft. Absorberas mycket snabbt. Ger skönt mjuka händer.

Minus: Trist förpackning. Dyr.

2. WELEDA EVENING PRIMROSE AGE REVITALISING HAND CREAM

Betyg: 3,3/5

Volym: 50 ml

Övrigt:

Cirkapris: 109 kr

Omdöme: Bra handväskstorlek på förpackning, förpackningen är i metall vilket är både en fördel och nackdel. Det tar lite längre tid innan krämen går in i huden jämfört med testvinnaren, men när den väl har gjort det känns händerna riktigt mjuka. Litet minus för doften som är väldigt speciell.

Plus: Ger mjuka och lena händer. Bra storlek för handväskan. Lätt att applicera.

Minus: Upplevs inte vara så dryg. Speciell doft.

Kvalitet: 3

Applicering: 3

Resultat: 4

3. NIVEA HAND CREAM SMOOTH NOURISHING

Betyg: 3/5

Kommentar: Bästa budgetval

Volym: 100 ml

Övrigt:

Cirkapris: 29 kr

Omdöme: En klassisk kräm från Nivea. Den är lätt att applicera men det tar lite tid innan krämen sjunker in, händerna känns kladdiga. När den väl gjort det är händerna dock skönt mjuka. Billigast i testet.

Plus: Mycket prisvärd. Ger mjuka händer.

Minus: Kladdar en del. Tråkig doft.

Kvalitet: 2

Applicering: 3

Resultat: 4

4. EMMA S. HAND CREAM SPF 15

Betyg: 3/5

Kommentar: Med solskydd

Volym: 60 ml

Övrigt: Med solskydd

Cirkapris: 119 kr

Omdöme: En handkräm som upplevs vara något lösare i konsistensen. Lite kladdig direkt efter applicering och i handflatorna en stund efter, mild citrusliknande doft, händerna känns mjuka och sköna. Upplevs inte vara så dryg.

Plus: Mild och god doft. Enkel att applicera. Ger mjuka och sköna händer.

Minus: Upplevs inte vara så dryg.

Kvalitet: 3

Applicering: 3

Resultat: 3

5. CRABTREE & EVELYN POMEGRANATE ARGAN & GRAPESEED ULTRA MOISTURISING HAND THERAPY

Betyg: 3/5

Kommentar: Många ingredienser

Volym/vikt: 100 g

Cirkapris: 129 kr

Omdöme: En starkt doftande kräm som ger mjuka händer. Förpackningen är lite för stor för att ha i den mindre handväskan och händerna känns ganska oljiga och hala efteråt. Öppningen på tuben är lite väl stor, lätt hänt att ta för mycket. Väldigt lång ingredienslista.

Plus: Väldoftande, om än lite starkt. Ger mjuka händer.

Minus: För stor öppning på tuben, svårt att ta lite. Händerna känns lite oljiga efteråt.

Kvalitet: 3

Applicering: 3

Resultat: 3

6. KICKS CERTIFIED ORGANIC BAMBOO HAND CREAM

Betyg: 2,7/5

Kommentar: Sjunker ej in

Volym: 60 ml

Övrigt: 99,2 % naturliga ingredienser, 15,5 % ekologiska ingredienser

Cirkapris: 59 kr

Omdöme: En kräm med frisk och fräsch doft. Konsistensen är precis lagom för att vara lätt att smörja in, inte för lös och inte för tjock. Händerna blir mjuka men vi upplever att den lägger sig lite som en hinna, att krämen inte går in på djupet.

Plus: Lätt att applicera. Bra konsistens. Frisk och fräsch doft.

Minus: Lägger sig lite som en hinna, går inte in på djupet.

Kvalitet: 3

Applicering: 3

Resultat: 2

Alla krämer vi testar ger lena händer. Däremot skiljer sig konsistensen åt. Några har en tjockare formula som bildar en skyddande yta medan andra är lättare och snabbt går in i huden.

Så gjordes testet

Vi har testat sex stycken handkrämer. Krämerna har utvärderats utifrån kriterierna kvalitet, applicering och resultat och vi har bland annat jämfört hur snabbt de absorberas utan att lämna en kladdig yta efter sig. Priserna är exempel på inköpspriser och kan variera mellan olika återförsäljare. Vi har inte utvärderat åldersmotverkande egenskaper. Betyg har satts mellan 1 och 5, där 5 är bäst.

Expertens tips för mjuka händer

+ Ha dina handkrämer lättillgängliga, en på nattduksbordet, en i handväskan och en vid handfatet. Då blir det av att du använder dem. Smörj flera gånger dagligen.

+ Använd vantar när det är kallt ute. Då förebygger du torra händer.

+ Vi blir ofta torrast på handryggarna. Om du vill undvika att känna dig kladdig om händerna kan du lägga en klick handkräm på ena handryggen och smörja in med handryggarna mot varandra. Då slipper du bli kladdig på insidan av händerna.

Läs även: Godaste pepparkakan utsedd – klassiker får underkänt

Läs plusmaterial: Stans bästa lussebulle korad: "Saftig och smälter nästan i munnen"

Mer läsning

Annons