Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två av tre högstadieelever vill inte duscha i skolan: "Det är jobbigt att visa sig naken"

En majoritet av skoleleverna i Västmanlands högstadieskolor hoppar över duschen efter idrottslektionerna, visar en kartläggning som Sveriges Radio gjort. Flera tusen elever har tillfrågats – och Västmanland sticker ut bland landets län.

Annons

Ser man till hela Sverige är det "bara" en tredjedel av högstadieleverna som av olika skäl inte duschar efter idrotten, men i Västmanland är det hela två tredjedelar av eleverna som inte vill duscha i skolan, enligt undersökningen som presenteras av SR:s lokalradiostationer, bland annat P4 Radio Västmanland.

Det finns flera skäl till varför eleverna inte vill duscha i skolans omklädningsrum. Ett är att många tycker att det är jobbigt att visa sig naken inför sina kompisar.

– Det är nästan ingen av tjejerna som duschar. Dels är duscharna ganska äckliga, men sedan är det ju mycket att man är osäker på sin kropp och måste ställa sig i duschen helt naken inför alla, säger Saga på Karlbergsskolan i Köping i en intervju med Radio Västmanland.

Många ungdomar tycker att det är jobbigt att duscha i helt öppna duschrum utan egna bås (arkivbild).

Enligt SR-undersökningen är det 80 procent av eleverna i Västmanland som inte duschar på grund av stress och tidspress – de anser att de har för lite tid på sig till nästa lektion för att hinna duscha. 60 procent anger att skälet (också) är att omklädningsrummen och duscharna är smutsiga och snuskiga.

Varannan som svarat uppger att det är rädslan för att visa sig naken som är orsaken. En femtedel är rädda för att bli fotade eller filmade i duschen eller omklädningsrummet och sedan bli uthängd i sociala medier.

Hur man har byggt kan också spela roll, konstaterar SR i sin undersökning. Det räcker med att två dörrar öppnas samtidigt i idrottshallen vid Karlbergsskolan i Köping för att den som går i den korridoren ska kunna se rakt in i killarnas dusch.

Detta faktum är något som killarna i högstadieskolan tycker är jobbigt:

– Dörrarna går inte att låsa, så om dörren är öppen till omklädningsrummet och någon öppnar in till duschrummet kan man se in på dem som duschar. Det känns inget vidare, säger eleven Dennis till P4.

Mer läsning

Annons