Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vanligaste dödsorsaken i Västmanland: "Många av de drabbade är unga människor"

Den underliggande orsaken till 35 procent av alla dödsfall i Västmanland 2016 var, enligt nya siffror från Socialstyrelsen, hjärt-kärlsjukdom, såsom hjärtinfarkt, plötsligt hjärtstopp och stroke.

Annons

– Fortfarande dör fler av hjärt-kärlsjukdom än av något annat i Västmanland. Många av de drabbade är unga människor med långa liv kvar att leva. Därför fortsätter vi på Hjärt-Lungfonden vår envisa kamp för att ingen ska behöva dö i förtid, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden, i ett pressmeddelande.

2016 dog 31 616 personer, varav 947 boende i Västmanland, av hjärt-kärlsjukdom, exempelvis hjärtinfarkt, plötsligt hjärtstopp och stroke. Trots den höga siffran har dödligheten i hjärt-kärlsjukdomar i Västmanland sjunkit med 21 procent de senaste tio åren.

Debatt: Tillsammans kan vi besegra stroke

För att minska dödligheten ännu mer arbetar forskare med studien SCAPIS, Swedish CardioPulmonary bioImage Study. Förhoppningen är att man i framtiden ska kunna se vilka personer som riskerar hjärt-kärlsjukdom med hjälp av ett blodprov.

– Forskningen bidrar hela tiden till nya förbättringar av hjärtvården. Men både riskfaktorer och sjukdomar förändras vilket ställer nya krav. Därför är det viktigt att forskningsprojekt som SCAPIS får finansiering, säger Jan Nilsson, ordförande i Hjärt-Lungfondens Forskningsråd.

Den näst vanligaste dödsorsaken, med 26 procent, var enligt Socialstyrelsens rapport tumörsjukdomar. Foto: Marcus Ericsson / TT

Hjärt-Lungfonden: 5 sätt att minska risken förhjärt-kärlsjukdom

- Sluta röka

- Ät sunt

- Undvik stress

- Undvik stillasittande – rör på dig regelbundet

- Kontrollera dina blodvärden och medicinera vid behov

Annons