Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Var femte västmanlänning drabbad av tinnitus

Ny statistik från Folkhälsomyndigheten visar att 20 procent av befolkningen i Västmanland uppger att de har hörselbesvär i form av tinnitus.

Annons

Det är vanligare att män har tinnitus, enligt resultatet från Folkhälsomyndighetens folkhälsoenkät 2016. I alla län är andelen män med tinnitusbesvär högre än andelen kvinnor. Allra högst är siffran i Kalmar, där nästan var tredje man uppger besvär.

I Västmanland uppger 26 procent av männen att de har tinnitus, medan siffran för länets kvinnor är 15 procent.

– Många människor har tinnitus, men märker den bara när det är tyst runtomkring. För dem orsakar det minimala besvär. Sedan finns det de som har mycket svåra besvär och som inte kan sova eller bortse från ljudet, säger Anders Fridberger, professor i neurovetenskap som håller på med öronforskning, till Nyhetsbyrån Siren som sammanställt statistiken.

Rikssnittet för personer med tinnitus ligger på 24 procent för män och 17 procent för kvinnor. Högst andel män som uppger att de har öronsus finns i Kalmar, 30 procent, och Blekinge, 29 procent. Minst besvär uppger kvinnorna i Halland, där siffran ligger på 13 procent.

– Det finns också ett samband med stress och oro. Mår man dåligt på andra plan blir man mer besvärad av tinnitusen, säger Anders Fridberger.

Andelen som uppger att de har svåra besvär av tinnitus är två procent i hela riket.

– Det är viktigt att vara rädd om sina öron och inte utsätta sig för starka ljud. Tinnitus har ett starkt samband med hörselskador, fortsätter Anders Fridberger.

Orsaker och symptom

Orsakerna till tinnitus kan vara många, men den vanligaste orsaken är bullerskador och ljudtrauman där hörseln har utsatts för starka ljud. Andra orsaker kan till exempel vara medicinering, hjärnskada, högt blodtryck och spända nack- eller käkmuskler.

Tinnitus kan låta på många olika sätt, det vanligaste är en pipande högfrekvent ton, men även brus- och väsande ljud. Vanliga besvär är sömnproblem, koncentrationssvårigheter och nedstämdhet.

Källa: Wikipedia

En  ljudnivåmätare, ett så kallat ljudöra.

Tinnitus i historien

Tinnitus har alltid funnits som ett symptom på öronsjukdom så länge människan har förmått ge uttryck för sina upplevelser. De första skrivna uppgifterna om medicinsk behandling för tinnitus finns dokumenterat redan på Faraos tid, i Egypten och Mesopotamien.

Den äldst bevarade egyptiska papyrusrullen om tinnitus heter Ebers papyrus och är från 16:e århundradet före Kristus. Där beskrivs behandling av tinnitus med en typ av olja som skulle hällas in i örat vid behandling av "förhäxat öra".

I gamla assyriska medicinska skrifter, upptecknade på lertavlor, beskrivs flera viktiga droger som belladonna, opium och cannabis för tinnitus.

I Hippokrates "Corpus" varnas för att vid akuta sjukdomstillstånd ordinera laxativa medel för personer med tinnitus. Han menade att tinnitus kommer från blodådrorna.

Andra behandlingsmetoder för tinnitus under tidens gång har varit ordination av rävfett, oxgalla, bladlöss, sav från cederträd, rosenolja, honung, vinäger och vitt vin.

Källa: Wikipedia

Annons