Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Var finns fästingar som bär på TBE – snart kan du se det i mobilen

40 000 fästingar har samlats in.

Annons

Senare i år kommer fästingkartor över stora delar av Norden, kartor där man i mobilen direkt kan se i vilka skogar och naturområden där det finns en högre risk för TBE-bärande fästingar, rapporterar Vetenskapsradion.

40 000 fästingar har samlats in för att ge underlaget till kartorna. Nu undersöks fästingarna noga, det finns ett 20-tal sjukdomar som de kan bära på. TBE och borrelia är de mest kända och farliga för människan.

Läs mer: Ett av de svåraste TBE -fallen i landet

Projektledaren Rene Bödker säger till Vetenskapsradion att de nya fästingriskkartorna kan vara bra underlag vid beslut om placering av ett nytt dagis eller en campingplats ska byggas.

Läs mer: Fästingar på bettet - farligare än någon trott

Borrelia: Bakterie som bärs av cirka var tredje fästing i Sverige. Även vid bett är dock risken att bli smittad bara två procent. Upptäcks vanligen som en röd ring kring bettet. Botas med antibiotika.

TBE: Virussjukdom (hjärnhinneinflammation) som bärs av cirka 0,5 procent av fästingarna. Uppåt 300 i Sverige drabbas varje år. Behandling saknas. Det tar lång tid att bli frisk. Dödsfall förekommer men är ovanliga. Bestående men är däremot vanliga. Vaccination rekommenderas, särskilt för boende i riskområden.

Annons