Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varg från Västmanland har sökt sig till renar – ska jagas

En varghane från Färna har vandrat norrut och revirmarkerat i Handölsdalens sameby. Länsstyrelsen i Jämtland har beslutat om skyddsjakt och tillåter jakt från både snöskoter och helikopter.

Annons
Vargen på bilden är inte densamma som den som nämns i texten. Foto: Heiko Junge /TT

Det är ingen nyhet att vargar kan vandra långa sträckor. En varg från Västmanland har nu gett sig ut på farlig mark då han bosatt sig i Handölsdalens sameby i Jämtland.

Utöver Handölsdalens sameby har också Tåssåsen sameby vinterbete i området. Totalt finns ungefär 7 000 renar i trakten. Måndagen den 10 december hittades en av dessa renar dödad av varg. Redan innan dess hade samebyn ansökt om skyddsjakt eftersom en varg hade spårats i trakten. I en analys av spillningen framgick det att vargen hade sitt ursprung i Färna-reviret, som sträcker sig genom Skinnskattebergs och Surahammars kommuner i Västmanland.

Läs också: Vargflock strax utanför Fagersta: "Personal var ute och spårade i går"

Renar är ett lockande byte för rovdjuren i Jämtland. Här är spår från både varg och björn. Bilden har tagits av länsstyrelsen och finns med i beslutsunderlaget. Bild: Länsstyrelsen Jämtlands län

I det aktuella området i Jämtland rör sig vargar regelbundet och länsstyrelsen har fått in ansökningar om skyddsjakt sedan 2012. Det är oklart om det är Färnavargen som dödade renen som hittades i måndags.

Den dokumentation av Färnavargen som gjorts i området visar att den har revirmarkerat. Länsstyrelsens bedömning är att den därför inte kommer att ge sig av från området. Närvaron av en varg i samebyns vinterbetesområde försvårar möjligheten att bedriva renskötsel. Eftersom vargen har skandinaviskt ursprung anses den inte vara genetiskt viktig för populationen. Det finns heller inga andra lämpliga lösningar för att minska vargens påverkan på renstammen, som att till exempel låta renarna beta på ett annat ställe.

På onsdagen den 13 december beslutade länsstyrelsen därför om skyddsjakt omgående, från och med 14 december. Skyddsjakten får bedrivas till och med den 28 december med hjälp av hund, snöskoter och helikopter. Endast personer som länsstyrelsen utser från jaga med hjälp av motorfordon.

Läs också: Beslut: Sex vargar ska skjutas i Västmanland

Mer läsning

Annons