Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allvarlig JO-kritik mot sjukhus – skickade känsliga uppgifter till fel person: "Givetvis oacceptabelt"

Känsliga handlingar om två Fagerstabor skickades till en kvinna i Västerås.
Nu riktar JO skarp kritik mot Region Uppsalas sjukreseenhet.

Annons

I slutet av 2016 skickade Region Uppsalas sjukreseenhet ut handlingar med känsliga uppgifter om två personer från Fagersta, varav ett barn, till fel person. Handlingarna hamnade hos en kvinna i Västerås, som valde att anmäla händelsen till Justitieombudsmannen.

Nu har anmälan behandlats av JO – som riktar kraftig kritik mot sjukreseenheten. I JO:s bedömning står bland annat följande att läsa:

"Det inträffade är givetvis oacceptabelt, även om det såvitt framkommit har rört sig om ett misstag. Av remissvaret framgår att Region Uppsala har framfört en ursäkt till den familj som berörts av felutskicket. Jag ser naturligtvis positivt på att en sådan kontakt har tagits. Myndighetens agerande i detta avseende förändrar dock inte det faktum att jag ser mycket allvarligt på sjukreseenhetens slarviga hantering. Sjukreseenheten förtjänar allvarlig kritik för det inträffade."

JO trycker också på vikten av att vara uppmärksam när personuppgifter skickas ut.

I en tidigare version angav FP att det skulle varit Akademiska sjukhuset som klandrats av JO, men det gäller alltså Region Uppsalas sjukreseenhet.

Mer läsning

Annons