Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arbetskamraten kan vara sjukare än vad du tror

Att stanna hemma när man är sjuk blir mindre och mindre vanligt. Sju av tio svenskar går till jobbet fast de är förkylda eller har feber.

Annons

Av de som stannar hemma är det hela 81 procent som ändå arbetar, 27 procent gör det ofta och övriga någon gång ibland.

Nu är vi inne i ”sjukmånaden” Vabruari och sjuktalen skjuter i höjden på landets arbetsplatser, skolor och förskolor.

Februari 2016 var en rekordmånad när det gäller sjukskrivningar, cirka 790 000 dagar för vård av sjukt barn (VAB), jämfört med cirka 680 000 året innan. Sjukfrånvaron för vuxna var nästan 200 000 under samma period.

Men den siffran borde var ännu högre. För svensken stannar inte hemma i onödan visar undersökningen.

– Vi måste våga tala om sjuknärvaro. Det får inte vara tabu att fråga en kollega om hen egentligen borde vara hemma. Man ställer frågan av omtanke, inte bara för att man är rädd för att bli smittad själv utan också för att den som är sjuk behöver vila, säger Ulrika Husmark, mikrobiolog på SCA.

Den främsta anledningen till att man går till jobbet trots att man är sjuk är att det är för dyrt att stanna hemma.

Lika många, 35 procent, hävdar att det inte finns någon som kan ta över deras arbetsuppgifter, som de som säger att de inte känner sig tillräckligt sjuka för att stanna hemma.

Åtta procent tycker det är tråkigt att vara hemma och saknar sina arbetskamrater.

Varför så många är sjukskrivna i februari beror på att många har sämre immunförsvar efter årets mörkaste månader. En annan orsak är att man inte är ute i friska luften, utan att man håller sig inne. Stora grupper på skola och förskola ställer också till det.

För att hålla ner sjukdagarna så är det viktigt att man stannar hemma om man är sjuk. Speciellt i början, för då är det störst risk att man smittar sina kollegor.

Har man drabbats av vinterkräksjuka är det dessutom viktigt att stanna hemma, åtminstone två dygn efter att man känner sig bra.

Undersökningen genomfördes under januari månad 2017 av undersökningsföretaget Yougov på uppdrag av hygienföretaget SCA. Sammanlagt tusen personer som förvärvsarbetar tillfrågades.

Så här undviker du att bli smittad:Undvik folksamlingar.Tvätta händerna.Undvik att ta dig i ansiktet.Ta hand om ditt immunförsvar med bra mat och god sömn.

Så här undviker du att smitta andra:Hosta och nys i armvecket.Stanna hemma om du är sjuk.Efter vinterkräksjukan stanna hemma minst 48 timmar sedan du känner dig frisk.Tvätta händerna.

Läs också: Dags att bromsa sjukfrånvaron

Läs också: Sjukfrånvaron i vården och omsorg kostar Västmanland en halv miljard kronor

Läs också: Sjuka har inte råd med anständigt liv

Mer läsning

Annons