Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det hörs när den som trampat i klaveret drar sig ur

Städas det inför valet om två år?

Annons

Sinfoniettans framtid var ifrågasatt av Dag Celsing.  Foto: VLT:s arkiv

Västmanlandsmusikens vd Dag Celsing har slutat. Rimlig avgång efter protester, sjukskrivningar och sedan Arbetsmiljöverket hotat med vite på 50 000 kronor om musikernas arbetsförhållanden. Lottlös blir han dock inte med 22 månadslöner i avgångsvederlag.

Nyligen avgick Flygplatsstyrelsen i Västerås ordförande Lena Söderberg (S) efter att Stadshuset i Västerås hade gripit in och krävt att avtalet med Nextjet om flygningar till Helsingfors skulle sägas upp.

I båda fallen handlar det om frågor som berör hela länet men där Västerås dominans i befolkning och ekonomi slår igenom. I Västmanlandsmusiken äger Västerås 90 procent och Landstinget 10 procent. Bidrag från Västerås står för en dryg tredjedel av inkomsterna.

Västerås flygplats betjänar fler än västeråsarna, men inga andra skjuter till skattepengar. Förhoppningar om att andra kommuner och Landstinget Västmanland ska vara med och ge driftsstöd har stannat vid förhoppningar.

Nu har kommunstyrelsens ordförande Anders Teljebäck (S) och därmed den styrande majoriteten (S+MP+C+KD) satt ned foten genom att Celsing slutar, flygplatsstyrelsen får ny ordförande och tvingas säga upp avtal. Här gäller dock att den som trampat i klaveret också ställer till oljud genom att gå ur.

För Teljebäck, som också är ordförande i Västmanlandsmusiken, har ett ansvar för talet före valet om utökad tjänstgöringstid för Sinfoniettan och för att det efter valet i stället ett tag såg ut som om Sinfoniettan skulle läggas ned. Ledamöter i Flygplatsstyrelsen hävdar att Stadshuset har varit involverat i förhandlingar.

Är planen att i god tid före valet städa upp efter tidigare misstag? Väljarna kan dock ha bättre minne än så.

Ledaren finns också publicerad på ledarbloggen, där det finns utrymme för kommentarer.

Mer läsning

Annons