Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Erik har 102 miljoner visningar på Youtube – här är förklaringen

Västmanlänningen Erik Thorsell, 19 år, är en framgångssaga på Youtube. Han försörjer sig på sina program med 746 000 prenumeranter. Hittills har 102 miljoner tittare sett hans filmer.

Annons

Erik Thorsell från Västerås har vuxit upp med Youtube. Redan på lågstadiet började han och ett par klasskamrater att filma med sina mobiler och lägga ut filmerna på nätet. Först var det tre visningar- han och kompisarna. Sedan blev det fler och fler.

Erik Thorsell, som kallas Hazardous på Youtube, berättar att det främst är två saker som driver honom: att få utlopp för sin kreativitet och att dela med sig av det han gör. Han har alltid varit intresserad av film och kamera.

– Så fort vi hade en visning som inte var från oss så var det jättespännande. Även om det bara var en enda person så hade denna någon faktiskt sett det vi lade ut!

I dag når han tittare världen över med sina fartfyllda spel och vloggar. De flesta tittarna finns i USA, Tyskland, Indien och Sverige. Trots att han är så ung har han hunnit få utmärkelser från Youtube. En elegant plakett på Eriks kontor på Ängsgärdet bekräftar att över hundra miljoner tittare har sett hans filmer.

Erik

Han tillhör ett nätverk på Youtube som hjälper honom att välja ut annonsörer. Månadslönen kommer därifrån. Det är skönt känner han, för det ger honom arbetsro och tid att utveckla egna idéer.

Hittills har han gjort tre filmer i veckan. Nu är han i gång med att utöka till fyra-fem. Han använder sig av spelet GTA för att utföra häftiga stunts, trick och action med snabba motorcyklar och bilar där tittarna kan följa honom i spelet. I slutet av året släpper GTA nya spel.

– Det var 2013 när GTA kom som jag hittade min grej, beskriver Erik Thorsell.

– Jag tror att det är ett av skälen till att det har gått bra för mig. Jag var tidigt ute och fick många följare som tyckte att jag gjorde kul grejer.

– En annan sak är att jag har tålamod. Jag kan hålla på och jobba med en stunt till dess att jag lyckas även om det tar tid. Vill man göra riktigt coola tricks behöver man försöka många gånger.

När han filmar något som är svårt eller tar tid eller om han misslyckas så blir han inte arg- han blir taggad istället.

Han skapar spänning kring filmerna genom att först göra ett avsnitt där han misslyckas med ett trick, därpå en andra film där han nästan lyckas och till sist en tredje där han går i land med utmaningen. Tittarna gillar upplägget.

Erik Thorsell klarar av att sköta många funktioner samtidigt vid skärmen.

I filmerna kan Erik Thorsell lägga in sig själv när han kommenterar spelen och tricken. Han skapar egen musik till filmerna tack vare datorprogram med olika instrument och ett elpiano kopplat till datorn.

I början jobbade han med kamera på stativ för att kunna filma sig själv under spelets gång. Nu har tekniken förfinats så att han kan använda sig av en kamera inbyggd i datorn.

Det är imponerande att se Erik bemästra alla funktioner samtidigt vid tangentbordet.

När han vloggar skildrar han sin vardag som Youtuber. Eller gör fartfyllda filmer med tuffa motorcykelförare som klarar de värsta tricks och far fram på bakhjulen. Erik gillar action.

Youtube är den perfekta kanalen för Erik. Han får utlopp för sin kreativitet.

Ibland har hans föräldrar tyckt att dator- och spelintresset gått lite väl långt. De har muttrat om "Youtube-sjukan" när han suttit uppe länge och spelat. Men han har alltid prioriterat skolarbetet, anser han. Spelandet har fått anstå tills efter att läxorna var gjorda.

Han har idrottat med fotboll och innebandy, vilket kompenserat för stillasittande framför datorn. Nu springer han mycket och spelar fotboll med kompisar.

Varje dag tillbringar han flera timmar på kontoret med att redigera och musiksätta filmer. Kommande filmer måste också planeras och genomföras.

Vad skulle du göra om du tröttnade på din specialitet, GTA-spelen?

– Jag hade faktiskt en svacka i augusti, men det gick en tid och så fick jag en massa nya idéer. De bara kom till mig.

– Så jag tror inte att jag tröttnar. Jag kommer att fortsätta med Youtube med liknande saker som jag gör nu fast i större skala.

Erik vloggar om sig själv och sin vardag som Youtuber.

Fakta om Erik "Hazardous" Thorsell:

Bor: På Gryta i Västerås på samma gata som Youtubestjärnorna "Skilltwins". Gatan har börjat kallas "Youtubegatan" i folkmun.

Utbildning: Gick ut Medialinjen i juni.

Familj: Pappa Göran Thorsell och mamma Lena Hedkvist, äldre systern Elin.

Yrke: Youtuber på heltid. I Västerås är det så här långt Hazardous, Skilltwins och Dunderhumor som försörjer sig på Youtube. Erik har i varje fall inte hört talas om fler.

Inspiration: Älskar att leta nya kameravinklar och nya sätt att filma. Tycker även om att skapa musiken till filmerna. Uppskattar Youtube som medium.

Mer läsning