Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fem MDH-studenter fuskdömda, en varnad och en friad

Mälardalens högskola stänger av fem studenter för fusk på examinationer. En sjätte student varnas och en sjunde frias från anklagelserna.

Annons
Förra året stängdes 59 studenter av från sina studier på Mälardalens högskola. Bilden är från MDH:s avdelning i Västerås.

En 27-årig kvinna stängs av i sex veckor från sina studier efter fusk med en inlämningsuppgift. Hon hade plagierat ett annat studentarbete, slår Högskolans disciplinnämnd fast.

Kvinnan medger att hon haft tillgång till den andra studentens arbete. Hon hade skrivit två versioner och av misstag lämnat in fel version.

Disciplinnämnden påpekar att det inte går att återkalla ett inlämnat arbete. Med tanke på att hon straffats tidigare för ett annat plagiat döms hon hårdare den här gången.

Två andra kvinnor, 21 och 22 år gamla, får också sex veckors avstängning vardera. De har samarbetat under en hemtenta vilket var otillåtet plus att deras arbeten har slående likheter, anser nämnden. Det långa straffet motiveras med att det handlar om en omfattande examination på sju högskolepoäng.

Två män, 19 och 23 år gamla, stängs av i tre veckor vardera. Även de har haft otillåtet samarbete under en inlämningsuppgift.

Deras uppgifter liknar varandra i hög grad och på sina håll är de identiska såväl till struktur som innehåll, enligt nämnden. Att männen trodde att de fick samarbeta är ingen ursäkt. Instruktionerna var tydliga, de skulle skriva med egna ord.

Nämnden nöjde sig dock med att varna en 20-årig man som hade plagierat en annan students arbete på en inlämningsuppgift. Han slapp avstängning eftersom han precis har börjat på MDH och inte har erfarenhet av högre studier.

En 23-årig man friades från fuskanklagelserna. Han hade anmälts efter att en vakt upptäckt att mannen hade anteckningar i en ordbok under en skriftlig tentamen.

Mannen förklarade att han hade lånat ordboken av en vän som tidigare studerat på KTH. Nämnden ansåg därför att det inte var klarlagt att 23-åringen hade för avsikt att fuska.

Mer för Plus-kunder:

Här är den populäraste utbildningen på MDH: ”Fortfarande ett väldigt tryck”

Rekordmånga fuskdömda studenter på MDH i fjol

Han är bäst på högskoleprovet i Västerås – och bland de bästa i landet

Mer läsning

Annons