Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gabriel Wikström (S): "Vi måste ta oron för globaliseringen på allvar"

Artikel 7 av 10
Presidentvalet i USA 2016
Visa alla artiklar

Regeringen har förberett sig på valresultatet. Vill fortsätta samarbetet.

Annons

Gabriel Wikström (S), folkhälsominister, från Västerås:

– Valresultatet är väldigt oväntat med tanke på prognoserna innan. Jag beklagar det i stor utsträckning. Hillary Clinton låg närmare svenska regeringens politik i synen på att skapa jobb och tillväxt, internationellt samarbete, jämställdhet och jämlikhet i samhället i stort.

Hur ser du på Donald Trump och hans politik?

– Retoriken i valkampanjen var oroväckande och upprörande många gånger. Däremot gav den inte många svar på exakt vilken politik han vill driva som president. Det har inte presenterats många förslag i enskilda sakfrågor.

– Osäkerhet fanns under valrörelsen och den kvarstår efter att valresultatet blev klart.Nu återstår att se vilken politik som ska föras för USA:s ekonomi, världsekonomin, internationella relationer och de för USA så viktiga försvarsfrågorna.

Vad betyder det för regeringen och för Sverige?

– Regeringen har förberett sig på alla scenarier. För oss är det viktigt att få klarhet i Donald Trumps linje i kort och långt perspektiv.

– Oavsett vem som vinner Vita huset har Sverige och USA en historisk tradition av samarbete mellan länderna. Det är viktigt att den bibehålls och fortsätter utvecklas för svensk ekonomi och svenska företag.

Hur tror du att detta påverkar den svenska opinionen ?

– Det är för tidigt att säga. Jag vill inte spekulera, det är så olika politiska kontexter. Det är svårt att dra sådana slutsatser.Finns något att lära av valet i USA?

– Ja, vi drog lärdomar också av Brexit i somras, att ta den oro som människor känner inför globaliseringen och dess effekter på största allvar.

– Jobb försvinner, sociala trygghetsystem har inte funnits i USA. Sverige har en framstående välfärdssektor och hög tillväxt i ekonomin. Det är viktiga områden att slå vakt om och värna. Vi har inte tid att experimentera med svensk ekonomi och svensk välfärd.

– Välfärden ska utvecklas. Vi ska ge människor den trygghet som alla förtjänar.

Alla artiklar i
Presidentvalet i USA 2016
Annons