Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Halmbocken i Gävle övervakas från Västerås: "Den får inte brinna i år"

Artikel 1 av 1
Gävlebocken 50 år
Visa alla artiklar

Den världsberömda halmbocken i Gävle firar 50-årsjubileum i år. Och nu FÅR den inte brinna. Ett nytt säkerhetssystem med kameraövervakning har installerats – ett system som övervakas från Västerås.

Annons

Det är säkerhetsföretaget Mindmancer som tagit fram ett "intelligent kameraövervakningssystem" som installerats vid och kring halmbocken som traditionsenligt byggs upp i Gävle inför julen.

Se också: Gävle Dagblad sänder live från julbockens 50-årskalas

2013 brann julbocken i Gävle ner efter ett attentat som lyckades trots bevakning och flamskyddsmedel.

Första halmbocken sattes upp på Slottstorget i Gävle 1966 – och nu 50 år senare har julbocken blivit Gävle största turistattraktion vintertid.

Men de flesta åren har bocken inte överlevt fram till jul. Den har saboteras otaliga gånger och stuckits i brand. Det har blivit en sport bland många att sätta eld på bocken. Många bockattentat har lyckats trots övervakning av olika slag.

Läs också: Kuriosa om det gigantiska halmdjuret

Bocken har brunnit många gånger genom åren.

Länsstyrelsen i Gävleborg har gett klartecken till kameraövervakningen och Mindmancer hoppas att deras nya, avancerade kameraövervakningssystem ska kunna upptäcka och sätta stopp för eventuella marodörer som är ute efter att förstöra bocken – innan vandalerna hinner sätta sina planer i verket.

SOS Alarm i Västerås har ständig bevakning av bocken via det nya övervakningssystemet, enligt Mindmancers kommunikationschef och creative director Oscar Efverlund.

Han berättar:

– Om obehörig aktivitet sker inom bevakat område skickas en kort videosekvens till larmcentralen, där en operatör väljer rätt åtgärd. Alla objekt är olika och har olika åtgärder, så operatören kan välja att bland annat sätta in en väktare, starta en siren, eller att det inte behövs någon åtgärd. På så sätt minimeras falskryck och rätt resurs sätts in i rätt tid.

Invigning av bocken sker under förstaadventssöndagen klockan 15.00. Bockens liv och leverne kan följas dels på Gävle kommuns Facebooksida eller på Twitter där bocken – förstås - har ett eget konto.

TV-special: Så går det till när bocken sätts ihop

Bockens invigning är alltid en festlig historia.

Bocken tweetar gärna...

Alla artiklar i
Gävlebocken 50 år
Annons