Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hyrläkare anmäls – ska ha kramat och bjudit hem kvinnliga patienter

En hyrläkare på en psykiatrisk mottagning i Västerås ska ha gjort närmanden "i form av kramar och olika inviter" när han träffat en yngre kvinnlig patient. Han ska också ha fått sluta på ett tidigare jobb i Fagersta efter att ha kramat kvinnliga patienter där och träffat en patient på ett hotell. Nu anmäls han av landstinget.

Annons

Landstinget Västmanland har skickat in en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, efter att en hyrläkare på en psykiatrisk mottagning i Västerås gjort närmande på en kvinnlig patient.

Enligt anmälan har den kvinnliga patienten varit i ett utsatt läge när hon har träffat hyrläkaren. Han ska ha "gjort närmanden i form av kramar och olika inviter". Läkaren själv menar att kramarna skulle få patienten att slappna av. Han ska också ha föreslagit att de ska träffas utanför mottagningen för att fika tillsammans och även bjudit hem henne till sin husvagn – något som patienten tackat nej till.

Patienten har upplevt kramarna och inbjudningarna som sexuella inviter. Närmandena ska ha skett mellan 2012 och 2013. De har varit kända inom mottagningen och bland annat personal, men har inte anmälts tidigare då patienten inte ville det. Efter händelserna har patienten mått dåligt och fått ökad ångest.

Hyrläkaren verkar ha gjort liknande närmanden även tidigare. Under en period 2009-2010 tjänstgjorde han på en mottagning i Fagersta, men där fick han sluta efter att enhetschefen upptäckt att han träffade en kvinnlig patient utanför arbetet, på ett hotellet där han bodde för att spela schack och dricka öl. Enhetschefen på mottagningen i Fagersta anger i anmälan att hyrläkaren ska ha kramat flera yngre kvinnliga patienter och varit gränslös på flera olika sätt.

Landstinget tycker att läkaren är olämplig för tjänstgöring inom hälso- och sjukvården.

Läs också: Läkaren jobbar utan att ha leg – sedan 19 år

Läs också: Läkare anmäld efter flirtande

Mer läsning

Annons