Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

MDH ger sig inte: Hela högskolesektorn vill veta vad som gäller

Studenten Connie Dickinson Askenbäck vann mot Mälardalens högskola i både tingsrätten och hovrätten. Nu vill MDH ha fallet prövat i Högsta domstolen.

Annons

Mälardalens högskola vill att fallet med Connie Dickinson Askenbäcks studieavgift ska tas upp i högsta instans.

Hovrätten beslutade i april i år att Mälardalens Högskola måste betala tillbaka halva studieavgiften till den amerikanska studenten Connie Dickinson Askenbäck på grund av att utbildningen höll för låg kvalitet.

Ann Cederberg, förvaltningschef på Mälardalens högskola, framhåller att även Sveriges universitets- och högskoleförbund (SUHF) står bakom överklagandet.

– Vi väljer att gå vidare eftersom det är en viktig fråga, inte bara för den i fallet enskilda studenten, utan för alla avgiftsbelagda studenter och de lärosäten som tar emot dem. Det handlar om rättssäkerheten för alla.

När regeringen införde studieavgifter för internationella studenter för sex år sedan fick högskolor och universitet inte klara besked:

– Vi fick aldrig svar på frågan hur man hanterar den situation som vi nu är i. Det måste bli helt klart vad som gäller.

Ann Cederberg pekar på att hovrätten, till skillnad från tingsrätten, slår fast att studenten både har kunnat tillgodogöra sig ett antal högskolepoäng och deltagit i fyra terminers utbildning. Då ska inte MDH bara betala tillbaka halva studieavgiften till studenten.

– Ett av hovrättsråden reserverade sig dessutom och ansåg inte att högskolan skulle återbetala avgiften över huvud taget.

Högskolesektorn vill ha ett prejudikat i frågan om att det föreligger ett civilrättsligt avtal mellan en avgiftsbetalande student och ett statligt lärosäte, enligt Ann Cederberg. Detta är viktigt både för studenterna och alla statliga lärosäten.

Om Högsta domstolen tar upp fallet är dock inte klart än. Om Högsta domstolen inte meddelar prövningstillstånd gäller Svea hovrätts dom.

Läs även:

Student vann mot Högkolan

MDH förlorade även i hovrätten- måste betala tillbaka studieavgift

För Plus-kunder: Connie vann igen mot MDH: "Nu kan jag äntligen fortsätta studera"

Nu har VLT:s app blivit ännu bättre! Snabbare, smidigare –och du kan skräddarsy ditt nyhetsflöde på ett helt nytt sätt. Glöm inte att ladda ned/uppdatera VLT:s nya app här.

Mer läsning

Annons