Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

MDH stänger av fem fuskande studenter – tre frias från misstankar

Fem studenter på Mälardalens högskola stängs av från sina studier efter fusk med inlämningsuppgifter. Tre andra studenter som fuskanmälts frias från misstankar.

Annons
Mälardalens högskola i Västerås.

Högskolans disciplinnämnd hade fem ärenden på bordet vid sitt sammanträde på tisdagen. Sammanlagt var åtta studenter anmälda för att ha fuskat på inlämningsuppgifter av olika slag.

En 25-årig kvinna stängs av i sex veckor efter fusk på en inlämningsuppgift. Hon hade plagierat en annan students arbete, enligt nämnden.

Kvinnan menade att hon skrivit på egen hand men nämnden anser att likheterna är slående. Texterna liknar i ”mycket hög grad” varandra och på sina håll är de identiska.

En kvinna i 40-årsåldern döms till fyra veckors avstängning. Hon berättade att hon använt ett annat studentarbete för att rätta sin egen. Nämnden pekar på att såväl meningar som stycken i hög grad liknar varandra och på sina håll är identiska.

Tre kvinnor, som är 19, 23 och 36 år gamla, stängs av i tre veckor vardera. De hade plagierat två av fyra delmoment på en individuell inlämningsuppgift. De förklarade sig med att de inte hade förstått att de inte fick samarbeta.

En 24-årig man frias från misstankar om att ha plagierat både ett annat studentarbete och en vetenskaplig artikel. Mannen, som kommer från ett annat land, sade sig inte känna till de svenska reglerna för plagiering och dess effekter. Den anmälande läraren medgav att informationen varit bristfällig i det här fallet.

Två kvinnor, 20 och 35 år gamla, frias också från misstankarna om fusk med en inlämningsuppgift. 35-åringen förklarade att hon lånade kamratens dator när hon skulle rätta sin egen uppgift. Hon trodde att hon sparat ned sina egna filer och inte kamratens.

Nämnden anser sig inte helt kunna bortse från kvinnans förklaring. Det är inte heller klarlagt att 20-åringen visste om vad som hade skett.

MDH stänger av fem studenter efter fusk – tre andra frias från misstankar

För Plus-kunder: Rekordmånga fuskdömda studenter på MDH 2017

De ska förbättra skyddet mot cyberattacker

Mer läsning

Annons