Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nio studenter på Mälardalens högskola fällda för fusk – en stängs av i nästan fyra månader

En 21-årig kvinna, som dömts för fusk två gånger tidigare, stängs nu av från sina studier i 15 veckor. Åtta andra studenter blir avstängda i tre till sex veckor. En frias från misstankar.

Annons

Hittills i år har 22 studenter på Mälardalens högskola dömts för fusk.

Först dömdes den 21-åriga kvinnan av Högskolans disciplinnämnd i början på september förra året. Ett par veckor senare fälldes hon på nytt för fusk.

I januari i år anmäldes hon igen för fusk vid två salstentor. Veckan därpå kom ytterligare en anmälan om fusk vid en salstenta. Hon ska ha använt sig av internet trots att det var förbjudet.

Nämnden anser inte att kvinnans förklaringar är trovärdiga. Likheterna är för omfattande för att kunna förklaras på annat sätt än att hon har haft tillgång till källorna vid examinationstillfällena. Det finns bland annat meningar och stycken som är ordagrant återgivna i hennes svar.

En kvinna i 40-årsåldern döms till sex veckors avstängning för att ha kopierat en uppsats från Karlstads universitet och studentarbeten från Mälardalens högskola. Det handlar bland annat om längre stycken som är identiska med källorna. Kvinnan fälldes även för fusk i december förra året.

Två män, 22 respektive 24 år gamla, stängs också av i vardera sex veckor efter otillåtet samarbete på en salstenta. En del svar var de samma, även felen. Under tentan sågs de lämna lappar till varandra vid tre tillfällen.

En 36-årig kvinna fick fem veckors avstängning för fusk med en inlämningsuppgift. Hon ska ha plagierat framför allt en annan students arbete.

En 29-årig kvinna och en 25-årig man stängs av i fyra veckor vardera. Kvinnan fuskade med en hemtenta, mannen med en inlämningsuppgift.

En 27-årig kvinna och en man i 50-årsåldern stängs av i tre respektive fyra veckor efter att ha fuskat med en gemensam uppsats. De har kopierat andras texter utan att ange källorna. Mannen har dömts två gånger tidigare, kvinnan en gång.

En 23-årig man frias från fuskmisstankarna. Nämnden ansåg att det var oklart om han hade använt mobiltelefon vid en salstenta.

Hittills i år har 22 studenter dömts för fusk. Under hela förra året stängdes 38 studenter av från sina studier.

Läs även:

Studenter på Mälardalens högskola stängs av efter fusk

13 studenter på MDH avstängda för fusk

För Plus-kunder: Tusentals gymnasieelever kollar in utbudet på Mälardalens högskola

Nu har VLT:s app blivit ännu bättre! Snabbare, smidigare –och du kan skräddarsy ditt nyhetsflöde på ett helt nytt sätt. Glöm inte att ladda ned/uppdatera VLT:s nya app här.

Mer läsning

Annons