Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Poliskontroll i länet: Fler bilförare påverkade av droger än av alkohol

Nästan dubbelt så många rattfyllerister var påverkade av droger än av alkohol. Det är resultatet av polisens kontroller under trafiknykterhetsveckan.

Annons

Det var vecka 11 i år som polisen genomförde nykterhetskontroller över hela landet. I Västmanlands län stoppades 2 103 bilförare som fick göra utandningsprov.

Av dessa är nu 23 misstänkta för rattfylleri av olika slag, enligt Ulf Karnerius på Polisregion Mitt. Att en procent av bilförarna var påverkade är den andel som det brukar vara vid sådana kontroller, menar han.

Desto större är andelen vid dödsolyckor i landet som helhet: 29 procent 2015. Då omkom 75 personer i alkohol- eller drogrelaterad trafikolyckor, enligt statistik från Trafikverket.

Vid den aktuella kontrollen i länet var åtta av de 23 alkoholpåverkade. Nästan dubbelt så många, 15 personer, var påverkade av droger.

Polisregion Bergslagen som omfattar Örebro län, Dalarnas län och Värmlands län upptäckte bara hälften så stor andel rattfyllerister under trafiknykterhetsveckan, 63 av 12 582 bilförare.

Även där var det fler som var påverkade av droger än av alkohol, 35 respektive 28. Men skillnaden var alltså inte lika stor som i Västmanland.

Enligt Trafikverket är fördelningen ganska jämn mellan de två brottsslagen. Under 2015 gjordes 26 128 rapporteringar om rattfylleribrott varav 13 045 på grund av alkohol och 13 083 på grund av andra droger.

Grannregionens poliser gjorde också andra tillgrepp i samma veva. Det handlade om 31 beslag av narkotika och ett vapen. Under veckan hade man dessutom tre fall med stöldgods och tre med efterlysta personer.

I Västmanland gjordes inga sådana rapporteringar i samband med trafiknyktersveckans kontroller.

Läs även:

Flera fast för drog- och rattfylleri

Körde grovt rattfull på E18 med två barn i bilen

Trafikverket om rattfylleri

Nu har VLT:s app blivit ännu bättre! Snabbare, smidigare –och du kan skräddarsy ditt nyhetsflöde på ett helt nytt sätt. Glöm inte att ladda ned/uppdatera VLT:s nya app här.

Mer läsning

Annons