Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Prickig som en nyckelpiga – årets Majblomma är unik

Majblomman fyller 110 år i år. Under jubileumsåret blir majblomman prickig för första gången någonsin.

Annons

Årets majblomma avtäcktes under högtidliga former på Katarina Södra skola i Stockholm, där massor av elever hurrade för den jubilerande Majblomman

Mönstret på årets Majblomma skapades av 11-åriga Miranda Nilsson från Luleå. Hon designade en nyckelpigeröd blomma med svarta prickar och guldfärgad mitt.

Aldrig förr har Majblomman varit prickig – och årets blommor blir extra unika eftersom ingen Majblomma kommer att vara den andra lik: prickarna sitter på olika ställen på blommorna.

– Under flera år har vi fått in många spektakulära förslag från barn över hela landet, och inför jubiléet kunde vi äntligen ge majblomman ett mönster. Ett konstnärligt designråd fick välja sin favoritblomma och det blev Mirandas fina, säger Majblommans generalsekreterare Lena Holm, i ett pressmeddelande.

De första majblommorna såldes 1907 i Göteborg och var alltigenom mörkblå. Sedan dess har blommorna inte enbart skiftat i färg utan även i form, material och design. Men de har som sagt aldrig tidigare varit prickiga.

Det var Beda Hallberg som för 110 år sedan tog initiativet till försäljningen av Majblomman och grundade Förstamajblommans riksförbund i Göteborg. Sedan dess har barnhjälpsorganisationen utvecklats till Sveriges största. 80 000 barn i 650 lokalföreningar landet över säljer majblommor och pengarna delas bland annat ut i bidrag till behövande familjer. Årets försäljningsstart sker den 6 april.

Glasögon, fritidsaktiviteter, cyklar och vinterkläder är några exempel på vad de insamlade pengarna går till.

Lena Holm anser att årets mönster är extra speciellt:

– Ja, i år har Majblomman har en extra tydlig symbolik, tack vare sitt mönster. Nyckelpigan är ju ett litet nyttodjur på mikronivå, och Majblomman är en nyttoblomma som gör skillnad i barns vardag.

Under hela året delar Majblomman förutom bidrag till enskilda barn också ut pengar till skolaktiviteter och till forskning om barn. Varje år tas också fram ett kostnadsfritt studiematerial till alla grundskolor årskurs 4 och 5 för att inspirera lärare att arbeta för att motverka barnfattigdom i Sverige.

Mer läsning

Annons