Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Restaurang slår tillbaka om fällda bilden – med naken vd i badkar

Peter Sandberg, vd och delägare av Let me be Frank AB, som bland annat driver restaurangerna Kajplats 9 och Frank i Västerås, svarar på kritiken mot förra årets annons med att ta ett naket hummerbad. Humorn serveras vid sidan om.

Annons

Peter Sandberg i ett kallt hummerbad. Foto: Andreas Lundberg

Peter Sandberg har publicerat en bild på sin privata Facebook-sida på sig själv naken i ett badkar fyllt med humrar. Fotot är väldigt likt det som företaget fälldes för förra året av Reklamombudsmannen. Då var det en kvinna som låg i badkaret.

I fällningen stod det: "Reklamombudsmannen finner att kvinnan, genom sin avsaknad av klädsel, pose och miljö framställs som ett sexobjekt. Att hennes kropp till stor del täcks av skaldjur ändrar inte denna bedömning. Framställningen av kvinnan har ingen koppling till den marknadsförda produkten skaldjursjulbord, vilket är kränkande för kvinnor i allmänhet."

I det aktuella Facebook-inlägget, som publicerades tidigt på fredagsmorgonen, skriver Peter Sandberg om den kritikerstorm som drabbade företaget förra året. Han skriver vidare att han med detta inlägg vill förvarna alla män som "känner sig osäkra och hotade i sin maskulinitet. Om bilden, likt förra årets, känns alltför het och fullkomligt osar av sexuella undertoner i era ögon så vill jag redan i förväg be om ursäkt för det eventuella obehag som fotografiet vållar er."

Det humoristiska inlägget har blivit mycket uppskattat på Facebook.

Till VLT skriver Peter Sandberg:

– Min bransch handlar om att få människor att må och bra och trivas, lite skratt förlänger livet och möjligheten till både lite ironi över samhällsklimatet och att bjuda på sig själv kändes rätt. Sett till att över 1000 personer både lajkat och mängder av positiva mail och hälsningar strömmat in konstant i 13 timmar så spred jag i alla fall lite glädje.

Hur var det att ligga naken med humrar på sig? Luktade en del efteråt va?

– Oerhört kallt då det droppade lag och duschen var välkommen. God hummerspaghetti efteråt dock, skriver Peter Sandberg.

Andreas Lundberg är fotografen som tog bilderna:

– Båda bilderna är tagna med samma referenser. En person som tar ett varmt bad, lyssnar lite på panflöjt och drömmer sig bort. Tankarna går till hur j-la gott det vore med hummer, säger han till VLT.

Bilden som företaget fälldes för.

Läs även: Kajplats9 fälls för reklam för julbord med avklädd kvinna i bad med skaldjur

Läs mer: Insändare: Låt oss slippa diskriminerande reklam

Läs mer: Padma Schrewelius: Sjukt att bilden ses som diskriminerande

Mer läsning

Annons