Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sex fuskande MDH-studenter stängs av från sina studier

Mälardalens högskola stänger av en student i nio veckor efter fusk med en uppsats, fem andra får fyra veckors avstängning. En student frias från misstankarna.

Annons

Det är en 21-årig kvinna som får det längsta straffet på sammanlagt nio veckor. Hon anmäldes för fusk vid två olika examinationer, dagarna efter varandra.

Först plagierade hon ett studentarbete från Jönköpings University till en uppsats. Sedan kopierade hon från en annan student till en hemtenta.

Högskolans disciplinnämnd anser att likheterna är slående och pekar på meningar och stycken som i hög grad liknar varandra och på sina håll är identiska. Kvinnan medger att hon har klippt in text men att hon sedan har formulerat om den.

Två kvinnor, 25 respektive 21 år, fälls för fusk på samma uppgift, en individuell hemskrivning. De har båda kopierat andra studenters arbeten som lämnats in tidigare.

Dessa studenter reagerade på likheterna under opponeringen. Kvinnorna, som inte tycker att de har fuskat, stängs av från sina studier i fyra veckor vardera.

En annan 21-årig kvinna stängs också av i fyra veckor för fusk med en hemtenta. Hon plagierade en tidigare students arbete. Hennes förklaring var att hon tagit inspiration från den och att hon inte märkte likheterna.

Även en 22-årig man stängs av i fyra veckor efter att ha kopierat text från internet till en inlämningsuppgift. Han försvarade sig med att han var stressad vid tillfället och att han tog hjälp.

En 23-årig man erkände att han plagierat text från internet under en tentamen. Nämnden dömde även honom till fyra veckors avstängning.

En man i 40-årsåldern friades från misstankarna att ha använt otillåten hjälp på en examinationsuppgift. En annan student hade kollat på hans text men inte skrivit åt honom. Enligt nämnden var det inte klarlagt att mannen inte fick ta emot feedback.

Hittills i år har disciplinnämnden fällt totalt 24 studenter för fusk. Nio studenter har friats från misstankar och en har blivit varnad.

Förra året fälldes rekordmånga studenter på Mälardalens högskola, nämligen 77 stycken.

Mer läsning

Annons