Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) sjukskriver sig: "Jag känner mig stressad"

Gabriel Wikström är sjukskriven från och med fredagen för "stressrelaterade symtom".

Annons

Folkhälso- och sjukvårdsminister minister Gabriel Wikström (S) har sjukskrivit sig på obestämd tid.

Gabriel Wikström, uppvuxen i Riddarhyttan och bosatt i Västerås, upplever tecken på att han håller på att bli utbränd, skriver Dagens Nyheter som avslöjade sjukvårdsministerns sjukskrivning på fredagskvällen.

– Jag har haft känningar under en längre tid. Det har kommit smygande och sedan accelererat, säger Gabriel Wikström till DN.se.

Gabriel Wikström berättar att han känt att utbrändhetssymtomen först kommit smygande och sedan accelererat under våren.

– Jag har ju erfarenhet av det här sedan tidigare så jag har känt igen symtomen. Jag tog kontakt med läkare men min utgångspunkt var inte att jag skulle bli sjukskriven utan att jag skulle få hjälp och stöd. Men rekommendationen från läkaren var att det bästa är att jag är sjukskriven på 100 procent för att få chans att komma i fatt, säger Wikström i DN-intervjun.

Gabriel Wikström (S).

Gabriel Wikström drabbades av utmattningsdepression som 23-åring, för knappt tio år sedan, och berättar att han nu fått hjärtklappning och spänningshuvudvärk och fått svårt att sova med stor trötthet som följd.

Wikström ska vara sjukskriven två veckor i taget med målet att försöka återhämta sig till sommaren eller strax därefter. Han tror inte att det kommer att bli en tvåårig återhämtningsperiod som efter hans utmattningsdepression.

– Nu är jag inte deprimerad. Det är stressrelaterat, jag är trött men inte nedstämd. Jag tror att jag lyckades dra i handbromsen tidigare än vad jag gjorde förra gången.

Karin Boman Röding, pressekreterare hos Gabriel Wikström, säger till VLT att folkhälso- och sjukvårdsministern inte vill berätta något mer om sin sjukdom.

– Gabriel Wikström vill inte ge några fler intervjuer, säger hon.

Mer läsning

Annons