Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SMHI:s svar: Zandra – det är inte alltid appen hinner uppdateras

SMHI nappade på Zandra Fahlströms uppmaning. Nu hotar de att ringa henne varje morgon för att kolla om vädret i Västerås stämmer med prognosen.

Annons

I måndags morse fick Zandra en sur start på arbetsveckan. Hon klagade med glimten i ögat på SMHI:s facebooksida. Inlägget fick stor spridning och väckte munterhet.

Zandra Fahlström.

Läs mer: "Kära SMHI. Jag heter Zandra och är född på 90-talet"

Nu har hon fått svar på inlägget av SMHI (det är säkert fler än 90-talister som undrar varför prognoserna inte stämmer):

"Oj Zandra, det här är lite av ett mysterium! Varför har vädergudarnas profetia inte slagit in? Om prognosen i appen visar att det ska bli sol, guld och gröna ängar så måste det bli så . . . eller (glad smiley).

En väderprognos anger den mest troliga beräkningen av väderläget, men den kan komma att ändras och det är inte alltid appen hinner uppdateras till de närmsta timmarnas väderutveckling.

Det gäller särskilt fenomenet som du råkat ut för, de så kallade nyckfulla sommarskurarna.

Den väderprognos som du ser i appen ger en första inblick i hur vädret ska bli, men kan behöva kompletteras med annan information för att veta om bussen kanske är ett bättre färdmedel just den dagen.

Här kommer en guide till blöta jeans att vara eller inte vara: I appen har du utöver den lilla vädersymbolen (moln, moln med en liten sol som kikar fram, regnmoln etc) två hjälpmedel, 1. ”Start” – längst ner i denna flik finns meteorologens kommentar som anger om det finns risk för lokala skurar. 2. ”Radar/blixt” – här visas regnmolnens rörelse, vilket visar om de rör sig mot dig eller om det är safe att ta hojen."

För våra Plus-kunder: Svåra översvämningar 1977

Är du nöjd med svaret?

– Jag är nöjd med svaret. "Nyckfulla Sommarskurarna", jag gillar ändå ordet, det ska jag börja använda!

En liten stund efter SMHI:s facebooksvar så ringer dessutom en meterolog upp Zandra.

– Det var en Tobias från SMHI som sa att ditt förslag om att vi borde slå en pling till nån i Västerås först tyckte vi om. Så nu ville vi bara ringa dig och kika hur vädret är i Västerås, sa han.

– Hahaha. det va ju underbart. Dom bad om ursäkt för att jag hade fått blöta byxor.

I detta nu har Zandras inlägg fått över 12 000 reaktioner, de flesta en tumme upp, glad gubbe eller gapskratt.

För våra Plus-kunder: Nostalgignäll: juli är regnigaste månaden!

Mer läsning

Annons