Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stora problem med störande fyrverkerier i länet – smällare kastades mot polisbil: "Det är ett föräldraansvar"

Boende i länet upplever oroligheter med smällare och fyrverkerier som skjuts och stör. Polisen menar att det är ett stort problem att föräldrar köper ut smällare till ungdomar.

Annons

Under nyårshelgen har polisen fått in larm från flera platser i länet där ungdomar har skjutit fyrverkerier och kastat smällare, vilket närboende tycker är besvärande.

Polisen har varit ute på flera larm, men det har varit svårt att få någon ordning på problemet.

– Folk ringer från alla möjliga håll i länet, men ungdomarna försvinner så fort polisen kommer, säger Ivan Åslund, befäl vid polisens länskommunikationscentral, som menar att föräldrarna måste ta ett större ansvar i frågan:

– Det är ett föräldraansvar, det är många föräldrar som köper ut smällare till ungdomar.

På lördagskvällen var det extra stökigt på Råby i Västerås där det var mycket ungdomar ute. Bland annat kastades det smällare mot en polisbil vid 21.30-tiden. Det var ett 20-tal ungdomar som rörde sig i centrum och som verkade hämta raketer ur en bil, enligt vad vittnen berättade.

– Vi har tagit två killar och överlämnat dem till föräldrarna. Socialtjänsten kommer också att kontaktas, säger Ivan Åslund.

De två killarna är 14 år gamla. En av dem är misstänkt för ringa narkotikabrott genom innehav samt eget bruk. Den andre omhändertogs för att upprätthålla och säkerställa ordningen i området.

– Det är dock oklart om det är de två som har kastat smällare mot polisbilen, säger Ivan Åslund.

Polisbilen fick inte några skador vid incidenten, inte heller någon person.

Mer läsning

Annons