Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tjuvgömma i Västerås skickade BMW-tjuvar i fängelse

Den 5 januari i år hittade en av Västmanlandspolisens hundpatruller en tjuvgömma i ett skogsområde på Talltorp i Västerås. Nu har hundens fynd lett två tjuvar i fängelse.

Annons
Tjuvarna slog till mot bilar av märket BMW av nyare modell. Efter att ha letat i villaområden i Västerås och norra delen av Stockholms län slog de till.

Natten mot fredagen den 5 januari upptäcktes ett bilinbrott på Ålesundsgatan, vilket vi tidigare berättat om. Polisen kallades dit, därav en hundpatrull. Hundens känsliga nos fick upp ett spår som ledde till ett skogsområde på Talltorp. Där låg en tjuvgömma med tre rattar av märket BMW.

Det skulle visa sig vara början på ett utredningsarbete som nu lett till att två tjuvar dömts till två års fängelse vardera, rapporterar Aftonbladet.

De båda männen har nu dömts för att vid elva tillfällen under tiden 4-11 januari ha slagit till mot dyrare BMW-bilar – uppenbara beställningsjobb då de brutit sig in genom att krossa en ruta och i och ur bilarna stulit värdefulla reservdelar.

Exempelvis är ratt med tillhörande krockkudde hårdvaluta. En krockad BMW kan säljas som vrak till oseriösa verkstäder. Där kan den lagas, riktas, lackas och genom fiffiga försäljare säljas till godtrogna köpare som inte kontrollerar bilens förhistoria utan låter sig nöjas med att ha gjort en fantastisk affär med en häpnadsväckande billig lyxbil.

Men det förutsätter ju att krockkudden inte hänger sladdrig och utlöst ur ratten – alltså finns det en stor och svart marknad för just begagnade krockkuddar, förpackade i originalratten.

Som Aftonbladet berättar slog de två nu dömda männen, 29 och 42 år gamla, till mot bilar i Västeråsområdet och norra delen av Stockholms län. De kom från Litauen till Sverige i början av januari endast med syftet att bryta sig in och stjäla.

Männen tog in på hotell i Märsta och spanade efter dyrare bilar av rätt märke innan de slog till – vid 11 tillfällen stals BMW-rattar med krockkuddar, displayer, multimediaenheter och annat för hundratusentals kronor. Bilarnas rutor knackades in. Dessförinnan hade tjuvarna garderat sig mot upptäckt på olika sätt, satt larmsystem ur spel, skruvat ur belysning på garageuppfarter och liknande.

Den aktuella kvällen när polishunden upptäckte tjuvgömman hade tjuvarna varit framme på Ålesundsgatan och Norgegatan. Tjuvarna har förutom Västerås bland annat härjat i Sigtunatrakten, skriver Aftonbladet.

Men tjuvarnas tid i frihet blev kort. En polispatrull i Västerås stoppade dem en kväll i början av januari sedan männen setts rycka i en bildörr. Polisen letade igenom männens bil men hittade inget, skriver Aftonbladet. Däremot sattes spaning på männens bil och det ledde till att spanare kunde fotografera hur männen exempelvis bar nystulna bildelar till sitt hotell.

Bildelarna hade förpackats så att det tydligt framgick att bildelarna skulle föras utomlands för att där säljas. Och på sikt, som nämnts ovan, opereras in i sjuka bilar för att de skulle se friskare ut inför försäljningen.

Männen greps av polis och har sedan dess suttit frihetsberövade. Genom bland annat fyndet på Talltorp har männen kunnat bindas till brott.

Straffet blir nu som tidigare nämnts två års fängelse för de båda. De ska tillsammans betala över 800 000 kronor i skadestånd till de drabbade bilägarna och deras försäkringsbolag. Efter avtjänat straff ska männen utvisas.

Mer läsning

Annons