Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trumpvinst skulle slå hårt mot Västmanland

135 västmanlänningar får rösta i amerikanska valet

Annons

Enligt Stockholms Handelskammare skulle en eventuell Donald Trumpvinst slå hårt mot Sveriges län. Utanför Europa är USA Sveriges viktigaste partner i handel och Trump har sagt att han vill riva upp befintliga handelsavtal och införa nya tullar.

Västmanlands varuexport till USA är Sveriges femte största med 4,28 miljarder kronor. Sveriges totala varuexport till USA omfattar 91 miljarder kronor årligen.

Valresultatet ligger dock utanför de flesta västmanlänningars händer. Förutom 135 stycken. Så många västmanlänningar får nämligen rösta i det amerikanska presidentvalet den 8 november, enligt siffror sammanställda av Nyhetsbyrån Sirén.

Medborgarna fördelar sig som så här:

Västerås: 92

Köping: 12

Surahammar: 7

Sala: 6

Fagersta: 5

Hallsta: 4

Arboga: 3

Kungsör: 3

Skinnskatteberg: 2

Norberg: 1

– Det finns en stark överrepresentation av människor som röstar demokratiskt i Europa, så jag skulle tippa att majoriteten röstar på Clinton, säger Merrick Tabor, statsvetare vid Stockholms universitet till Nyhetsbyrån Siren.

Totalt är det cirka 8500 amerikanska medborgare i Sverige som får rösta. Störst andel röstberättiga amerikanare bor i Danderyd, Lund och Solna.

Statistiken Sirén presenterar kommer dock från folkbokföringen som bara visar ett medborgarskap per person, så de drygt 11 000 svenska medborgare som är födda i USA, och som därmed kan ha dubbelt medborgarskap, räknas inte med.

Mer läsning

Annons