Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Västmanland använder för mycket antibiotika – måste ta efter Västerbotten

Hur mycket antibiotika som skrivs ut på recept skiljer sig mellan olika län i landet. I Västmanland ligger användandet över genomsnittet.

Annons

STOCKHOLM 20100903 - Medicin. Tabletter i en tablettkarta. Foto: Jessica Gow / SCANPIX / Kod 10170

Att resistenta bakterier ökar är känt sedan tidigare. I samband med Europeiska antibiotikadagen, den 18 november, uppmärksammar Landstinget Västmanland hur värdefull antibiotikan är – och att vi måste skydda den så att den kan skydda oss.

I dag är det stor skillnad på hur mycket antibiotika som används i olika län. I Västmanland ligger antibiotikaanvändningen över genomsnittet. Lägst är användningen av antibiotika i Västerbotten med 252 recept per tusen invånare och år.

Om Västmanland använde samma mängd antibiotika som Västerbotten, per tusen invånare, skulle antalet recept här minska med 18 600 stycken. Om hela Sverige gjorde samma sak skulle antalet recept minska med 648 000.

– Antibiotika är ett av de mest värdefulla läkemedel vi har. Vi har länge tagit det för givet att vi kan använda antibiotika för att behandla infektioner orsakade av bakterier. Men ju mer antibiotika som skrivs ut desto större är risken att de bakterier som finns runtomkring oss utvecklar motståndskraft mot de antibiotika vi har tillgång till. Det kan medföra att det blir svårt att hitta verkningsfull behandling för många olika typer av vanliga infektioner, säger Jan Smedjegård, smittskyddsläkare och ordförande för Strama Västmanland, i ett pressmeddelande.

Vad du kan göra:

• Prata med din läkare eller veterinär om när antibiotika gör nytta.

• Använd inte överbliven antibiotika utan lämna in den på apoteket.

• Förebygg infektioner och smittspridning när det går, till exempel genom att tvätta händerna och följa vaccinationsprogram.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Annons