Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Västmanland: Många har inte råd att semestra

Var sjätte person i Västmanland har inte råd att åka på semester, och tre av tio tycker att saker som de gjort den här sommaren kostat för mycket.

Annons

– Hushållens ekonomi är generellt sett stark. Sysselsättningen är rekordhög, reallönerna växer och räntekostnaderna för bostadslån är låga. Mot bakgrund av så gynnsamma omständigheter är det bekymmersamt att en relativt stor andel ändå har svårt att få ihop sin semesterekonomi, säger Jens Magnusson, privatekonom på SEB i ett pressmeddelande.

Läs också: Småföretagare i Västmanland tar inte semester – nio av tio uppkopplade

Enligt undersökningen har 17 procent av de tillfrågade i Västmanlands län svarat att de inte har råd att åka bort på semestern, 25 procent klarar de löpande utgifterna men inte att spara, och 1 procent, nära 30 personer av de totalt 293 tillfrågade, säger att de behöver låna för att klara de löpande utgifterna. Detta tycker privatekonomen Jens Magnusson är oroande siffror.

För en del av invånare i Västmanlands län har semestern inte blivit som önskat, av ekonomiska skäl, berättar Jens Magnusson. Foto: Thomas Brun /  TT

– Det är särskilt oroande att drygt var fjärdel räknar med att inte kunna spara regelbundet under hösten, och att vissa till och med tycker sig behöver låna till de löpande utgifterna. Man bör räkna med att lån blir dyrare framöver med stigande räntor.

Totalt ångrar 11 procent av alla tillfrågade semesteraktiviteter som de gjort, just för att aktiviteten eller aktiviteterna kostat för mycket pengar.

– Klarade man inte av att få ihop semesterekonomin i år ska man också ta sig en rejäl funderare i god tid inför sommaren 2018. Planering och ett sunt sparbeteende är viktigt. Om man lägger upp en plan redan i höst så ökar chansen att sparande, semesterbudget och resplaner passar ihop när nästa sommar är här.

Missa inte: TV: Så tillbringar västeråsare helst sin semester

Mer läsning

Annons