Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Västmanland topplän i landet – full fart på bostadsbyggandet

Bostadsbyggandet i Västmanland ökade rejält förra året – upp 48 procent jämfört med siffrorna för 2015.

Annons

Totalt blev 1 527 nya bostäder färdiga under 2016. Motsvarande siffra för 2015 var 1 034 nya bostäder. Detta visar färska siffror från Lantmäteriet.

Förändringen på 48 procent fler byggda bostäder placerar Västmanland på en sjätte plats bland länen i riket.

Av Sveriges 21 län har 15 haft en tydlig ökning av antal nya bostäder jämfört med 2015. Antalet nya bostäder har ökat allra mest i Stockholms län (+20 667 stycken), medan den procentuella ökningen varit som störst i Gotlands län (+141 procent), där antalet registreringar av nya bostäder i fjol mer än fördubblades jämfört med 2015 (från 144 nya bostäder 2015 till 347 förra året).

Enligt Lantmäteriets register, som täcker in alla typer av bostäder, byggdes 61 331 nya bostäder färdigt under 2016. Det är en ökning med 18 procent om man jämför med hur många bostäder som byggdes året innan.

– Sett till landet som helhet är det en stadig ökning av nya bostäder i vårt register sedan 2015, vilket ger en tydlig indikation på byggnadstakten i Sverige. Den kraftiga prisutvecklingen för småhus och bostadsrätter tillsammans med stor bostadsbrist har varit bidragande faktorer till att många aktörer vågat bygga nytt. Vi ser också att lägenheter i flerbostadshus ökat mer än småhus, som till och med minskat något totalt sett, säger Henrik Roos, fastighetsanalytiker på Lantmäteriet, i ett pressmeddelande.

Gotland är som sagt etta på listan – tvåa är Värmland (+74 procent) och trea Västernorrland (+65%).

– Ökningen av nya bostäder har främst skett i storstadslänen med störst befolkning och högsta efterfrågan, där förutsättningarna för exploatörer och fastighetsägare varit mest gynnsamma för att finansiera nyproduktion, sälja och hyra ut lägenheter. Men den procentuella ökningen har varit stor i flera av de län som tidigare haft en låg nyproduktion, säger Henrik Roos.

Bland grannlänen till Västmanland har bostadsbyggandet ökat mest i Örebro (4:a i landet med +61%); Uppsala redovisar +23% medan både Dalarna (-15%) och Södermanland (som ligger i botten i landet med -30%) har fått se bostadsbyggandet sjunka mellan 2015 och 2016.

Mer läsning

Annons