Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Västmanlands högsta taxor finns i Norberg

Konsumentprisindex har sedan 2015 ökat med 0,3 procent. Samtidigt har priserna för el, värme, avfall och vatten ökat 3-4 procent i Norberg, Fagersta och Skinnskatteberg.

Annons

Norbergsborna har framförallt ett dyrt dricksvatten. Vilket drar upp taxorna.

När Nils Holgersson-rapporten 2016 rangordnar kommunerna i Västmanland utifrån taxor och avgifter för el, värme, avfall och vatten på årsbasis för en vanlig trerumslägenhet så fortsätter skillnaderna att öka. Priserna är högst i mindre kommunerna – och dyrast är Norberg.– Norberg har väldigt dyra vattenavgifter genom att dricksvattnet tas ända från Avesta. Dessutom satsar vi mer än andra på underhåll av ledningsnätet, säger ekonom Annika Hammarbäck, NVK.Hon försäkrar att direktionen varje år lyfter upp rapportens olika delarna.Billigast i länet är Köping. Och man brukar förklara skillnader med att det är dyrare att leverera vissa tjänster i glesbygd än i tätort. Rapporten pekar ändå på det orimliga att kostnaden varierar upp till 7.008 kronor per år beroende på vilken kommun i länet lägenheten ligger i.Andra bekymret är att taxor och avgifter ökar mera än allmänna prisutvecklingen.Nils Holgersson-rapporten pekar på bristande konkurrens där konsumenternas ställning är svag, med liten möjlighet att påverka priserna.

El, värme avfall, vatten Månadskostnad i kronor dyrast och billigast i länet: Köping 1.509 kr för en trerumslägenhet.Västerås 1.525 kr.Hallstahammar 1.637 kr.Fagersta 1.838 kr.Surahammar 1.941 kr.Skinnskatteberg 2.081 krNorberg 2.093 kronor. (Källa: Nils Holgersson-rapporten 2016).

Mer läsning

Annons