Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Västmanlandspolisen vann tävling om bötfällning av fortkörare – får hård kritik

Poliser i region Mitt har under hösten och början på året en tävling där poliser belönas om de ökar bötfällande av bilister som kör 6-9 kilometer för fort. Flera poliser inom poliskåren har reagerat stark på tävlingen och i topp ligger Västmanland och Västra Mälardalen.

Annons

”Dummaste jag hört på länge”, kommenterar en polis tävlingen.

Sedan i höstas utser polisen i region Mitt ”Månadens trafikbubblare”. Det polisområdet som lyckas bötfälla och öka alkoblåskontroller mest belönas, , skriver SVT Nyheter Gävleborg.

Anledningen till det är en ny trafikstrategi som ska öka antalet nyktra förare på och minska antalet döda och skadade på landets vägar.

Forskningen visar att vi måste bli bättre att rapportera personer som överskrider hastigheten mellan 6 och 9 kilometer, säger Mikael Hedström som är pressinformatör för Region Mitt.

Men flera medarbetare är starkt kritiska.

”Respekten för oss inom polisen har nått botten då vi till och med blir attackerade med handgranater! Att vi då utlyser en tävling om vem som kan attackera den laglydigaste medborgaren som under ett ögonblick glömmer att ha järnkoll på hastighetsmätaren är fan i mig helt galet” lyder en annan kommentar.

Polisens pressinformatör säger till SVT Nyheter Gävleborg att det inte är någon tävling , utan att polisen vill uppnå ett mål.

I Västra Mälardalen har man varit mest framgångsrik med att öka blåsandet. Här var ökningen 312 procent. Men det är inte så många som har blåst positivt i kontrollerna.

Under september och oktober blev också Västmanland, Västerås och Hälsingland ”bubblare”, alla med tvåsiffriga procentökningar.

Annons