Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Västmanlänningarna struntar i sina grannar

Enligt en Sifo-undersökning gjord på uppdrag av postkodslotteriet är västmanlänningarna bara måttligt intresserade av att lära känna sina grannar – inte ens en femtedel vill lära känna dem bättre.
Däremot är det bra om de kan vakta huset när man är bortrest.

Annons

Västmanlänningarna känner inte riktigt sina grannar, och vill inte heller göra det. Det är i alla fall om man får tro den Sifo-undersökning som postkodslotteriet beställt. I undersökningen - sammanlagt gjord på 4200 svenskar varav 200 västmanlänningar - säger 56 procent av västmanlänningarna att de inte känner sina grannar så väl eller inte alls. Bara nio procent säger att de känner sina grannar mycket väl.

Dessutom fick de tillfrågade svara på om de var intresserade av att lära känna någon eller några av sina grannar bättre. Resultatet var inte särskilt upplyftande. Bara arton procent, inte ens en femtedel, av västmanlänningarna svarade ja på frågan.

Kanske borde västmanlänningarna ändra sin inställning till grannarna? Enligt nästan nittio procent av de tillfrågade påverkar grannarna hur de trivs där de bor, och många tycker att det finns positiva aspekter med att ha grannar. Exempelvis uppgav över hälften av de tillfrågade att de uppskattade trygghetskänslan av att ha grannar, och att kunna prata med någon om området man bor i.

Men ironiskt nog verkar många västmanlänningar tycka bäst om sina grannar när de slipper se dem - hälften av de tillfrågade tyckte det var viktigt att grannen kunde se efter huset när man var bortrest.

Till västmanlänningarnas försvar får man ändå lyfta fram att Västmanland inte stack ut nämnvärt i undersökningen. De mest sällskapliga svenskarna är stockholmarna - men där är det ändå bara ungefär en fjärdedel av de tillfrågade som ville lära känna grannarna bättre.

Mer läsning

Annons