Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vikten av att dela på föräldraledighet uppmärksammas

2015 var det kvinnor som tog ut 74 procent av föräldradagarna.

Annons

"Ska du redan börja jobba? Är det verkligen bra för barnet?"

Dessa är frågor många mammor får höra, desto färre pappor. Och nu kommer dessa ord rulla på skärmar i matbutiker runt om i länet som en del av kampanjen #delapådet.

Kampanjen är framtagen av länsstyrelsen i Jönköpings län, och vill lyfta fram betydelsen av att ha flera närvarande vuxna under ett barns uppväxt och även lyfta fram normer och myter kring föräldraskap och föräldraledighet.

Läs även: Föräldrar vet bäst om sin föräldraledighet

– När det gäller att dela på föräldraskapet har Sverige kommit en bit på väg jämfört med övriga länder i världen. Samtidigt som det fortfarande finns en del att göra innan vi är i mål med en optimal jämställdhet mellan män och kvinnor. Nu har FN:s konvention om barns rättigheter slagit fast att föräldrarna har ett gemensamt ansvar för barnets uppfostran och utveckling. Därför är det viktigt att vi med utgångspunkt från det inom respektive familj fokuserar på att identifiera vilka möjligheter det kan finnas att dela på ansvaret och föräldraledigheten ännu mer, säger landshövding Minoo Akhtarzand, i ett pressmeddelande.

Kampanjen kommer synas i sociala medier under taggen #delapådet. På www.delapådet.se presenteras även fakta, myter och tips.

2015 var det till exempel kvinnor som tog ut 74 procent av föräldradagarna.

– Vi hoppas att vi ska kunna sprida kunskap om föräldraledighet och skapa en diskussion kring vilka normer som påverkar föräldraskapet. Genom att planera i förväg skapas bättre förutsättningar för att dela lika, säger Eva-Karin Wedin, särskilt sakkunnig i jämställdhet på länsstyrelsen i Västmanlands län, i samma pressmeddelande.

Läs även: Ledare: Småbarnsföräldrar är välfärdsstatens adel

Mer läsning

Annons