Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Villapriserna står stilla i länet som helhet men ökar i Sala och Köping

I Västmanlands län har prisutvecklingen stått stilla de senaste tre månaderna. I Köping har priserna ökat med 2 procent och i Sala med 7 procent. Övriga kommuner – inklusive Fagersta, Norberg och Skinnskatteberg – har haft för få fastighetsaffärer de senaste tre månaderna för att noteras in statistiken.

Annons

Priserna på villor i Västerås och Hallstahammar går däremot emot rikstrenden: i landet som helhet har priserna ökat något det senaste kvartalet, men i Västerås har prisnivån sjunkit med tre procent och i Hallstahammar är siffran -5 procent det senaste kvartalet.

Villapriserna i Västerås har sjunkit det senaste kvartalet (arkivbild).

Försäljningssiffrorna kommer från Mäklarstatistik AB som följer prisutvecklingen månad för månad i hela landet.

När priserna för villor i hela Västmanlands län under det tredje kvartalet i år jämförs med andra kvartalet står det klart att på länsnivå har priserna stått still. Skillnaderna är dock stora mellan de kommuner som haft tillräckligt många försäljningar för att kunna bidra med ett statistiskt säkerställt underlag.

Priserna på villor i Västerås har alltså sjunkit med tre procent det senaste kvartalet och med fem procent i Hallstahammar, medan priserna i Köping ökat med 2 procent och i Sala med 7 procent.

Sett över de 12 senaste månaderna har priserna ökat i länet med i snitt 11 procent. I Hallstammar har priserna gått upp med 4 procent, i Västerås med 5 procent, i Sala med 12 procent och i Köping är ökningen hela 16 procent.

I övriga kommuner i länet är affärerna för få för att komma med in statistiken.

För hela landet har villapriserna ökat med 2 procent de senaste tre månaderna och med 9 procent det senaste året. För Stor-Stockholm är motsvarande siffror 2 procent (kvartal) och 7 procent (årsbasis), Stor-Göteborg (3% – 9%) och Stor-Malmö (2% – 9%).

En stor mängd bostadsrätter har byggts i Västerås de senaste åren. Det gångna kvartalet har dock försäljningspriserna  på borätter sjunkit.

Vad gäller försäljningen av bostadsrätter finns siffror endast för Västerås, -2 procent det senaste kvartalet, och Köping, +2 procent. Sett över de senaste 12 månaderna har priserna ökat med 13 procent på bostadsrätterna i Västerås och med inte mindre än 29 procent i Köping.

För hela landet har priserna på bostadsrätter ökat med 5 procent de senaste tre månaderna och med 6 procent det senaste året. För Stor-Stockholm är motsvarande siffror 5 procent (kvartal) och 5 procent (årsbasis), Stor-Göteborg (3% – 8%) och Stor-Malmö (4% – 12%).

Fritidshus har ökat med 9 procent i pris sett till hela landet. I Västmanland sticker Sala ut: här har priserna på fritidshus ökat med hela 22 procent sett till den senaste 12-månadersperioden. Motsvarande siffra i Skinnskatteberg är -1 procent och i Köping har priserna legat still. Snittsiffran för hela Västmanland är 8 procent upp.

Mer läsning

Annons