Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Västmanlands Kulturmiljöförening skänker 50 000 kronor till VLT:s Lars Gustafsson-stipendium

VLT har instiftat ett stipendium till Västeråsförfattaren Lars Gustafssons minne. Nu bidrar Västmanlands Kulturmiljöförening till att trygga framtida utdelning genom att skänka 50 000 kronor till stipendiets stiftelse.

Annons

Föreningens styrelse är överens om att bidraget till stipendiet bidrar till att främja det den verkar för.

– Det var en självklarhet när vi fick höra om stipendiet och det ligger helt i linje med vår ideologi om att värna kulturmiljön i Västmanland. Lars Gustafsson återvänder ständigt till Västerås och Västmanland i sitt författarskap och har också väckt mycket intresse för landskapet i Sverige och övriga världen. Dessutom tycker vi att det är alldeles utmärkt att stipendiet ska gå till en ung begåvning och lovande skribent, säger George Samourkas, konsthistoriker och vice ordförande i Västmanlands Kulturmiljöförening.

George Samourkas är konsthistoriker och vice ordförande i Västmanlands Kulturmiljöförening.

Han berättar att han själv träffat många besökare och turister som fått upp ögonen för Västerås och Västmanland när de läst Lars Gustafssons böcker och har många frågor om de platser som skildras. George Samourkas hade också en egen relation till Lars Gustafsson.

– Lars Gustafssons författarskap var ett av de mest intressanta och viktigaste i Sverige under förra seklet, det är onekligen så. Jag träffade honom själv över en lunch för bara något år sedan. Utöver att han var en skicklig författare var han dessutom en mycket trevlig och intressant person. Hans far, Einar Gustafsson, lärde jag känna när jag bodde i närheten av honom vid korsningen Djäknebergsgatan-Kristina gatan, säger George Samourkas.

Läs mer: VLT:s stipendium på 50 000 kronor till Lars Gustafssons minne

Den mångfaldigt prisbelönte författaren, poeten, filosofen och samhällsdebattören Lars Gustafsson föddes i Västerås 17 maj 1936 och gick i bort den 2 april i år. I augusti aviserade VLT att tidningen tillsammans med det tidigare kommunalrådet Lars Luttropp instiftar ett stipendium till Lars Gustafssons minne.

Stipendiesunnab är på 50 000 kronor och kommer att delas ut för första gången den 17 maj 2017 till en ung person mellan 16 och 21 år som verkar i Lars Gustafssons anda. Lars Gustafsson hann arbeta en tid som reporter på VLT innan han genom just ett stipendium fick möjlighet att ge sig ut i världen och studera, först i Oxford och sedan Uppsala.

Den Västeråsbördige författaren, poeten, filosofen och samhällsdebattören Lars Gustafsson gick bort 2 april i år. Han inledde sin skriv

Västmanlands Kulturmiljöförening verkar för att stödja bevarandet av kulturhistorisk viktiga byggnader, samlingar, föremål och miljöer i Västmanland. En tanke är att väcka större engagemang för kulturmiljöerna i länet genom att även uppmärksamma dem som viktiga besöksmål inom turistnäringen.

Lars Gustafssons skildringar av Västerås och Västmanland har väckt nyfikenhet för landskapet runt om i världen.

Föreningen startades 2003 på initiativ av den dåvarande landshövdingen Mats Svegfors, som är föreningen hedersordförande. Förebilden är den brittiska kulturmiljöföreningen National Trust som ett likande vis verkar genom för att bevara värdefulla kulturmiljöer. Det görs genom insamlingar och donationer som tillför mer pengar än det stöd som staten i dag ger.

En viktig del av Västmanlands Kulturmiljöförenings verksamhet är förvaltandet av Geddeholmssamlingen, en porträttsamling av friherre Carl Cronstedt med stab på 27 verk målade av Johan Henrik Scheffel. Den hänger på Västerås slott.

Den 9 januari klubbar Västmanlands Kulturmiljöförenings styrelse officiellt beslutet att skänka 50 000 kronor till Stipendie- och insamlingsstiftelsen till Lars Gustafssons minne.

Vill du bli vår förste Lars Gustafsson-stipendiat?

Ansökningar med bifogat alster för stipendiejuryn att bedöma skickas senast 1 mars 2017 till [email protected] eller kulturredaktör Erik Jersenius, VLT, Box 3, 721 03 Västerås

Annons