Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Veterinärförbundet varnar

Hästägare bör vara extra vaksamma.

Falun, Söderbärke och Ludvika har drabbats av misstänkta hästskärningar.

Vad som kan ligga bakom dåden är oklart, men Johan Beck-Friis på Sveriges Veterinärförbud menar att det ofta rör sig om enstaka individer som får en kick av att skada djur, inte sällan i kombination med att själva dådet ger dem sexuell upphetsning.

– Ibland är en förmodad skärning en olycka, men tyvärr händer det att hästar skärs. Det finns en del människor som ger sig på djuren på det här sättet, säger han.

Mellan 2006 och 2010 uppskattade Johan Beck-Friis antalet anmälda fall av övergrepp mot hästar och kor till ungefär 40-50 fall i Sverige varje år.

- När det gäller bara hästar så ligger nog siffran omkring 20 fall per år. Men då räknar man nog ganska så lågt, säger han.

Enligt Johan Beck-Friis bör andra hästägare i trakterna kring Söderbärke nu vara på sin vakt.

- Man ser att när det händer så händer det ofta fler gånger i samma område, så det finns verkligen anledning för hästägare att vara vaksamma.

Tidigare forskning visar att förövarna i den här typen av brott oftast är män. Men forskningen visar även att åldrar, samhällsklasser och bakgrunder skiftar mellan förövarna i de olika fallen.