Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Vi är inga trollkarlar men  vi har verktygen som krävs”

På träningsanläggningen Arena driver Rosie Johansson Café Hurtbullen och Rebecca Viklund håller i flera gruppträningspass. Utöver det arbetar de som hälsokonsulter.

Fagersta. Mental träning, mental näring, god energi och rörelseglädje är de fyra ledstjärnorna i viktminskningsprogrammet Xtravaganza. Från 2010 har norra länsborna kunnat få hjälp med detta tack vare hälsokonsulterna Rosie Johansson och Rebecca Viklund på träningsanläggningen Arena.

Många ryggar tillbaka av diverse dieter och livsomställningar, dels för rädsla, dels för lathet. Men även för att de har testat det mesta och kanske misslyckats.

Rosie Johansson och Rebecca Viklund har både förståelse för människor som är skeptiska till viktprogram och hur det kan vara att ändra livstil.

– Xtravaganza är så mycket mer än en viktresa. Det handlar mycket om den mentala biten, att man blir mer medveten i vad man gör och varför man gör det, säger Rebecca Viklund.

Rosie johansson blev tillfrågad av Björn Wallén och Ulla Engborg, ägarna av träningsanläggningen Arenahuset, om hon kunde tänka sig att gå en Xtravaganzakurs. Det var precis i samma veva som Arena skulle flytta från den gamla lokalen uppe på stan till det nuvarande huset på Kristiansbergsvägen.

– Jag var lite skeptiskt till en början när jag inte visste vad det egentligen handlade om. Men när jag fick reda på konceptet kändes det helrätt, säger Rosie.

Hon antog utmaningen att gå Xtravaganzas kurs och blev klar hälsokonsult till öppningen av Arenas nya träningscenter, hösten 2010.

– Att kunna erbjuda programmet under samma tak som en träningsanläggning gör att vi finns i närheten med både samtal och med träningen, säger hon.

Utöver sitt arbete som konsult driver Rosie Café Hurtbullen, även det i Arenahuset.

Som namnet kanske antyder serveras där hälsosamma och nyttiga alternativ till det klassiska gofikat.

Även Rebecca Viklund är ett känt ansikte på anläggningen. Tidigare drev hon den ekologiska butiken r. ECO i en av lokalerna och arbetar nu som instruktör för många av Arenas gruppträningspass samt medlemsrådgivare.

Xtravaganzas intåg i Fagersta fick stor respons och har i dag hjälp många till att nå sina drömmar och sin idealvikt.

För att kunna tillgodose fler behövdes en konsult till och Rebecca blev tillfrågad.

I februari i år gick hon kursen och tog sig an sin första Xtravaganzagrupp i maj.

– Jag behövde också sätta mig in i det för att förstå varför det här skulle vara bättre än någon annan typ av viktminskningsprogram. Många program handlar enbart om att snabbt gå ner i vikt och sedan få en klapp på axeln att ”det här gjorde ni bra”. Men det viktiga här är att kunna få verktygen till en livsomställning för att kunna bibehålla sitt nya friska liv även efter. Att vara medveten om problemet och se möjligheterna, säger Rebecca.

De berättar att många som gått med i programmet för att minska i vikt och hitta en träningsform som passar den enskilda individen ofta inte vet den bakomliggande orsaken till sina problem.

– Hade det handlat om kunskap skulle ingen vara överviktig för det räcker egentligen att kolla på första bästa löpsedel så finns där tips om att gå ner i vikt. Men det är olika från person till person och vad som passar en annan kanske inte passar dig. Och det är just det Xtravaganza arbetar med, att hitta vad som får just dig att må bra, säger Rebecca.

Xtravaganza arbetar med att hitta en långsiktig lösning till välmående och arbetar därför med en grupp i minst sex månader.

– Det tar tid och som sagt kan det röra sig om att ändra hela sin livstil och synsätt. Mycket gör vi människor bara på rutin i stället för att vara medvetna i allt vi gör, säger Rosie.

Läs hela artikeln i papperstidningen i morgon (7/9).